Pluimveeweb: Verdachten fipronilcrisis voor strafrechter

08-02-2019
Het Openbaar Ministerie (OM) is van plan om vier verdachten uit het fipronil-schandaal voor de strafrechter te brengen. Het gaat om twee personen en twee bedrijven die vervolgd zullen worden voor het gebruik van het niet toegelaten bestrijdingsmiddel fipronil bij de bestrijding van vogelmijten in de pluimveehouderij. De maximale celstraf die daarbij kan worden opgelegd bedraagt zes jaar.

Het OM noemt geen namen van de verdachten, maar zegt alleen dat gaat om de bedrijven die het middel Dega-16 met daarin fipronil in de pluimveehouderij hebben ingezet en de bestuurders van die bedrijven.

Het zal gaan om de eigenaren van de Barneveldse bedrijven Chickfriend en Chickclean. Zij zaten in de nazomer van 2017 twee maanden in voorarrest nadat aan het licht was gekomen dat hun bedrijven bij het reinigen en ontsmetten van pluimveestallen fipronil hadden gebruikt om daarmee vogelmijten te bestrijden.

Volgens het OM is het eind-proces-verbaal van het onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit afgerond. De volgende stap is dat er een regiebijeenkomst bij de rechter-commissaris wordt gepland. Tijdens deze bijeenkomst krijgen verdachten en het OM gelegenheid eventuele nadere onderzoekswensen in te dienen. Het OM beraadt zich nog over de vraag of meer verdachten uit het fipronil-dossier vervolgd moeten worden. Deze overige verdachten zullen ook worden uitgenodigd voor de regiebijeenkomst bij de rechter-commissaris.

Door het vermoeden van illegaal gebruik van fipronil in de Nederlandse pluimveesector ontstond zomer 2017 een omvangrijke crisis op de West-Europese eiermarkt.

 
Tekst: Monique van Loon
 
 

Inloggen op de ledenportal