Boerderij: Eiermarkt blijft kleine stappen vooruit zetten

01-03-2019

De trend van licht stijgende eierprijzen zette ook afgelopen week door. Op bijna alle fronten is de vraag goed en loopt de handel vlot.

De meeste klanten kunnen bediend worden, omdat het aanbod voldoende is. Niet overdreven groot, niet bijzonder krap; mooi passend bij de vraag van dit moment.

Deze week zetten de eiernoteringen weer een kleine stap voorwaarts. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgt van € 7,26 naar € 7,35 per 100 stuks. Bij witte scharreleieren is de stijging minder groot dan vorige week. Toen ging de notering voor eieren van 62-63 gram 14 cent omhoog. Nu komt er slechts 5 cent bij: van € 7,11 naar € 7,16 per 100 stuks. De richtprijs voor kooi-eieren van dat gewicht stijgt van € 5,53 naar € 5,64 per 100 stuks.

Eieren van bedrijven die rond de feestdagen weer opstarten, komen rond deze tijd op de markt. Dat argument wordt in de handel nog wel eens gebruikt om de prijs te drukken. Maar daarvan is nu nog geen sprake. Het aantal kleine eieren is volgens handelaren eerder aan de krappe dan de ruime kant. En met de drukke tijd nog voor de boeg is wat extra aanbod de komende weken eenvoudig te plaatsen.

Bovendien doet de industrie goed mee. Die raapt alles aan de onderkant van de markt goed op. Dus als er al wat eieren over zijn, zijn het vooral de luxere soorten en bio-eieren. Deze consumptie-eieren zijn wat ruimer beschikbaar en deze weken is door de vakantie de vraag iets minder.

De markt is door carnaval dus wat afwachtender dan afgelopen weken. Nu is het ook niet zo dat er een prijsdaling aan komt, de markt is stabiel, maar er is ook niet veel ruimte naar boven. De verwachting is dan ook dat de trend van geleidelijke prijsstijging ook komende week aanhoudt.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

 
 

Inloggen op de ledenportal