Boerderij: Eierprijzen omhoog, stemming gedaald

29-03-2019

De eiermarkt loopt niet slecht, maar kende wel een rustiger week. En dat in de aanloop naar Pasen.

De bestelde hoeveelheden bleven achter bij de verwachtingen. De industrie bleek een terughoudender koopman dan de afgelopen weken. Verwerkers hebben zeker eieren nodig en ze willen ook wel afnemen, maar dan niet voor hogere prijzen. Ook de kokers kwamen makkelijker aan eieren. Zij begonnen afgelopen week ook met tegenbiedingen te komen.

Drukke vangploegen
En dat is op zich vreemd in een tijd dat de vraag normaliter stijgt en het aanbod afneemt. Pluimveehouders melden dat het lastig is een vangploeg op je bedrijf te krijgen, zo druk zijn ze deze weken. Daarmee samenhangend merken eierhandelaren dat de aanvoer wat begint af te nemen. Toch is het aanbod nog rijkelijk voor de vraag. Daarmee valt de onderbouwing voor hogere prijzen wat weg.

WeserEms-notering
Dat was te zien aan de WeserEms-notering. Die viel stil en noteerde gelijk aan vorige week. Bruine scharreleieren klasse M hielden de € 8 per 100 vast en L-en bleven op € 9 staan. De Amsterdamse grossiers-notering steeg wel 15 cent. En ook de NOP 2.0-richtprijzen stijgen ook nog licht. Bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgen van € 7,56 naar € 7,65 per 100 stuks. Waar witte scharreleieren van datzelfde formaat vorige week slechts 1 cent stegen, gaat de richtprijs deze luwe week juist 10 cent omhoog naar € 7,42.

Kooieieren
De NOP-richtprijs voor kooieieren daalt bij de S‘en, die van M en L stijgt. De richtprijs voor kooieieren van 62-63 gram stijgt van € 5,78 naar € 5,86 per 100. De kiloprijs van kooi daalt echter. Het dubbeltje winst van vorige week is deze week alweer bijna vergeven. De NOP-richtprijs kooi daalt van € 0,868 naar € 0,860 per kilo.

Paaspiek bereikt?
En nu? Zal de eiermarkt rustig richting Pasen kabbelen of komt er toch nog een opleving? Daarover verschillen de meningen. Euforie komt er zeker nog in de afgezette hoeveelheden; de houdbaarheid van de eieren die nu geleverd worden loopt nog niet tot Pasen. Daarom wordt in de laatste 2 weken voor deze feestdagen een piek in de bestellingen verwacht. Maar of dat ook tegen evenredig hogere prijzen gebeurt, is de vraag. Sommige eierhandelaren vermoeden dat de markt zijn Paaspiek heeft bereikt. Anderen zijn positiever: er is nog zeker ruimte voor € 0,20 tot € 0,30 cent stijging. Hoe het uitpakt zal de komende weken blijken.

Prognose: stabiel tot licht stijgend

 
 

Inloggen op de ledenportal