Pluimveeweb: Waarde van biologische producten devalueert

29-03-2019
Volgens de consumentenbond wordt het prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch kleiner. Vijf jaar geleden betaalden consumenten voor biologische voedingsmiddelen nog twee keer zoveel als voor niet-biologische. Dit is nu een stuk minder, blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond. Daarmee is de waarde van biologische producten gedevalueerd en lijkt de exclusiviteit ook verminderd te zijn.

De Consumentenbond heeft de prijzen van 115 biologische levensmiddelen bij 13 supermarkten en vier 'biowinkels' bekeken. In de supermarkt zijn biologische producten gemiddeld 63 procent duurder dan de niet-biologische variant. Als de prijzen van biowinkels mee worden gerekend, zijn biologische producten 75 procent duurder.

De prijsverschillen tussen de ketens blijken fors. Dirk is het goedkoopst voor biologische producten, gevolgd door Vomar. De biowinkels Natuurwinkel en Odin zijn het duurst. Soms is het prijsverschil te verklaren doordat het om verschillende merken gaat. Maar ook producten van hetzelfde merk kunnen enorm in prijs verschillen. Een pak Bio+ espressobonen bijvoorbeeld kostte bij Deka bijna 3 euro meer dan bij Dirk.

Biologische huismerkproducten zijn vaak goedkoper dan reguliere A-merkproducten. Biologisch sinaasappelsap van het huismerk kost bij Albert Heijn bijvoorbeeld 0,40 euro minder dan een pak Appelsientje. En biologische halfvolle melk van Bio+ is bij Hoogvliet 0,19 euro goedkoper dan de halfvolle melk van Campina. Dat is opmerkelijk.

Een A-merk kan dus zijn producten verwaarden, terwijl de status van biologisch vermindert. Gevolg van deze devaluatie is dat overal in Europa de boerderijprijzen van biologische producten onder druk staan van varkensvlees en eieren. Zo hopen biologische varkenshouders in Duitsland dat ze kan voorkomen dat ze hun varkens voor dumpprijzen moeten verkopen. En het is lastig om biologische eieren voor een goede prijs af te zetten.

 
Tekst: Reinout Burgers
 
 

Inloggen op de ledenportal