Nu.nl: Brits Lagerhuis stemt voor wet die 'no deal-Brexit' uitsluit

04-04-2019

Het Britse Lagerhuis heeft woensdag met een meerderheid van één stem een wetsvoorstel aangenomen dat een 'no deal-Brexit' op 12 april moet uitsluiten. Als het Hogerhuis ook instemt, wordt de regering van premier Theresa May gedwongen te voorkomen dat er een vertrek uit de Europese Unie komt zonder dat daar iets met de unie over is afgesproken.

Veel Britten vrezen een economische ramp bij een 'no deal-Brexit'.

In totaal stemden 313 Lagerhuisleden voor en 312 parlementariërs tegen het wetsvoorstel. May moet met deze wet bij dreiging van een 'no deal-Brexit' de Europese Unie om uitstel van de Brexit vragen.

Het Lagerhuis had vorige maand ook al in meerderheid besloten dat er geen 'no deal-Brexit' mag komen, maar dat was in een stemming die als advies wordt opgevat en die de regering geen verplichtingen oplegt. Nu wordt de regering-May verplicht om in Brussel langer uitstel van de Brexit te vragen of om de Brexit af te blazen.

May wil Brexit voor Europese verkiezingen rond hebben
De EU heeft het eiland nog tot en met 12 april de tijd gegeven toch akkoord te gaan met de overeenkomst die de regering vorig jaar na lang onderhandelen met de EU over de Brexit heeft gesloten. Wordt dat niet bereikt, dan moet om meer uitstel worden gevraagd aan alle andere EU-landen.

May wil proberen het land uiterlijk 22 mei uit de unie te halen, omdat de Britten anders aan de verkiezingen voor het Europese Parlement (23 tot 26 mei) mee moeten doen.

 
 

Inloggen op de ledenportal