Pluimveeweb: NVWA: 'Film niet zomaar onze inspecteurs'

08-04-2019
Pluimveehouders die NVWA-inspecties filmen mogen deze beelden niet zomaar verspreiden. Daarvoor waarschuwt NVWA-woordvoerder Tjitte Mastenbroek.

Mastenbroek reageert hiermee op een advies van advocaten Niels Crooijmans en Ruud Verkoijen van advocatenbureau Goorts en Coppens uit Deurne (NB). Zij adviseren (pluimvee)houders om altijd mee te lopen met een controleur en deze te woord te staan tijdens een controle. Echter, als de controleur vervelend doet, of onnodig pietluttig, dan kan het filmen van de controle volgens de advocaten nuttig zijn.

Crooijmans: „Een rechter geeft een toezichthouder in beginsel altijd gelijk omdat hij/zij de waarheid moet spreken. Als uit videobeelden echter het tegendeel blijkt, is de kans groot dat je de rechtszaak wint, blijkt uit eerdere rechtszaken."

Dit advies valt niet helemaal in goede aarde bij de NVWA. „Bij het maken van filmbeelden moeten wel de privacyregels worden gerespecteerd. Foto’s of filmbeelden met herkenbare personen mogen niet zomaar worden verspreid", zegt Mastenbroek. „Het gaat er ook niet om dat (pluim)veehouders de toezichthouders filmen. Het gaat erom dat de controle wordt gefilmd en dat met name ook wordt gefilmd wat in de stal te zien is. Dat is namelijk relevant als bewijs voor de rechter", reageert Crooijmans.

Tekortkomingen

De NVWA kan zich wel vinden in het advies van de advocaten dat de veehouder bij de inspectie aanwezig is. „Eventuele tekortkomingen kunnen dan direct besproken worden. Ook als de veehouder niet bij de inspectie aanwezig kan zijn zal de inspecteur zijn bevindingen zo snel mogelijk delen met de veehouder.”

Het is volgens de NVWA-woordvoerder belangrijk dat overtredingen zo snel mogelijk worden hersteld. „Dit is in het belang van het welzijn van de dieren en in het belang van de veehouder die hiermee verdere boetes of corrigerende maatregelen voorkomt.” Kosten van een eventuele her-inspectie moet de pluimveehouder zelf betalen. Bezwaar aantekenen kan altijd.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal