Pluimveeweb: 'Belangenbehartigers moeten boeren beschermen in plaats van de dialoog met NGO's aangaan'

18-04-2019
Belangenbehartigers moeten stoppen met de 'dialoog' met NGO's zoals Greenpeace, Natuurmonumenten, Varkens in Nood en Wakker Dier. „Zij moeten gaan doen waarvoor ze zijn opgericht: boeren beschermen en opkomen voor de agrarische sector." Dat zei journalist Peter Siebelt dinsdag 16 april op het openingscongres van Pig Business tijdens de Dutch Pork Expo.

„De agenda van de NGO's is de agenda van de Europese Commissie. Alles waar boeren nu vrijwillig aan meewerken, omdat NGO's zeggen dat de maatschappij 'dat wil', wordt straks allemaal omgezet in wet- en regelgeving", zegt Siebelt. Zo wordt er volgens hem naar toe gewerkt om de gangbare landbouw de nek om te draaien.

De onderzoeksjournalist, bekend van zijn boeken 'EcoNostra' (over Pim Fortuyn-moordenaar Volkert van der Graaf) en 'Rara, wie ben ik' (over de banden van oud GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duvendak met de terroristische organisatie Rara), waarschuwt boeren en tuinders om 'er niet in te trappen'.

Andere agenda

„Veehouders en akkerbouwers moeten allemaal plussen zetten op hun productie: meer natuur, meer dierenwelzijn, beter milieu, maar beseffen niet dat zij, door samen te werken met de NGO's die dit eisen, meewerken aan hun eigen ondergang. NGO's hebben een heel andere agenda dan de agrarische sector. Jullie moeten weg uit die eeuwige 'dialoog' en je eigen plan trekken. Grip houden op je sector. Belangenbehartigers moeten hun achterban beschermen. En als ze dat niet doen, moeten boeren een nieuw bestuur kiezen met mensen erin die dat wel doen."

 
Tekst: Caroline van der Plas
 
 

Inloggen op de ledenportal