Pluimveeweb: Vraag naar Kipster eieren loopt storm

23-04-2019

'We bouwen pas een stal na tekenen van vijfjarig afzetcontract'

 
De vraag naar Kipster eieren is momenteel zeer goed. Naast supermarktketen Lidl kiest ook inkooporganisatie Victoria Trading voor Kipster eieren. Kipster bouwt momenteel een nieuwe stal in het Gelderse Beuningen, is bezig met de vergunningen voor een Kipsterstal in de Randstad en wil dit jaar ook starten met de bouw van een Kipsterstal in België.

Kipster opende in september 2017 haar eerste stal nadat het een vijfjarig afzetcontact met Lidl afsloot. In de innovatieve stal, die in het Limburgse Oirlo staat, zitten 24.000 hennen. „De vraag naar Kipster eieren is groot”, zegt mede-eigenaar Ruud Zanders van Kipster.

In Oirlo produceert Kipster jaarlijks circa 7,5 miljoen eieren. Dat is relatief gezien niet veel. Lidl heeft momenteel een tekort aan Kipster eieren. Daarom gaat Kipster de productie voor Lidl Nederland verdubbelen.

Dichtbij de consument

„Lidl vroeg ons een stal te bouwen dichtbij de consument in de Randstad. De stal moet namelijk ook een educatieve functie krijgen, want Lidl wil consumenten laten zien hoe en waar hun eten wordt geproduceerd”, legt Zanders uit. Kipster is bezig met het rond krijgen van de vergunningen voor een Kipsterstal in de Randstad.

Lidl wil ook in haar Belgische supermarkten Kipster eieren verkopen. Daarom wil Kipster dit jaar starten met de bouw van een stal in België. Naast Lidl gaat ook inkooporganisatie Victoria Trading de eieren kopen. Dat bedrijf regelt de inkoop voor onder meer attractiepark De Efteling, cateraar Albron, snelweg en vliegveld food-service bedrijf HMSHost en franchiseorganisatie FFC.

Vijfjarig afzetcontract

Om inkooporganisatie Victoria Trading eieren te kunnen leveren, bouwt Kipster momenteel een stal in het Gelderse Beuningen. Zanders hoopt de bouw van deze stal in het najaar af te kunnen ronden. De stal in Beuningen wordt gebouwd op de plek van het voormalig opfokbedrijf van Willy Derks. Kipster kocht deze stal in november 2017, samen met zijn Rondeelstal in Ewijk (GD). „We hadden vooral interesse in de locatie in Beuningen, maar Derks wilde beide bedrijven verkopen. De Rondeelstal hebben we opgeknapt nadat deze ruim een jaar leeg stond. In deze stal houden we nu bruine hennen. De eieren hebben 3 sterren van het Beter Leven Keurmerk en zijn sinds begin april verkrijgbaar bij Online supermarkt Picnic.”

De bouw van nieuwe stallen stemt Kipster af op de vraag naar Kipster eieren. „We bouwen pas een nieuwe Kipsterstal na het tekenen van een vijfjarig afzetcontact”, zegt Zanders. „Dat Lidl meer Kipster eieren vraagt, zegt dat de afzet goed loopt.” In tussentijds heeft Kipster regelmatig contact met zijn afnemers. „Het afzetcontract loopt tot vijf jaar. Wat er daarna gebeurt is nog ongewis. Maar de intentie van beide partijen is om te verlengen. We gaan echt een samenwerking aan met onze afnemers. We zien hen meer als partner dan als afnemer. Zo zijn we richting elkaar heel open over hoe dingen lopen.”

Hoeveel Kipster voor de eieren beurt, zegt Zanders niet. „We ontvangen een nette prijs voor de eieren en zullen absoluut niet onder de kostprijs leveren.”

Ook in buitenland interesse

Ook in het buitenland is er interesse in Kipster eieren. „We praten met mogelijke afnemers in vier landen over de verkoop van Kipster eieren. Zo zijn we in gesprek met meerdere partijen in de Verenigde Staten”, zegt Zanders. Hij ziet de toekomst van Kipster rooskleurig tegemoet. „We zitten vol met plannen.”

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal