Pluimveeweb: Vlaamse minister van Dierenwelzijn blijft pleiten voor verbod op verrijkte kooien

20-04-2019
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil dat een verbod op het houden van legkippen in verrijkte kooien wordt opgenomen in het volgende regeerakkoord. Als dit voorstel er door komt, dan worden de dierenwelzijnsregels voor legkippen in Vlaanderen strenger dan in de rest van Europa.

Francesco Vanderjeugd (Open Vld) reageerde misnoegd en riep de minister dan ook op om eerst eens een pluimveebedrijf te bezoeken waar leghennen in verrijkte kooien zitten. Een oproep die Francesco Vanderjeugd al meermaals deed, maar die minister Ben Weyts pertinent weigert.

De uitspraken van minister Weyts kwamen er nadat Animal Rights onlangs een petitie aan hem overhandigde die door meer dan 30.0000 mensen werd ondertekend. „Wij laten zien met deze handtekeningen dat het niet meer van deze tijd is om hen op te sluiten in kooien", zegt campagnecoördinator Els Van Campenhout.

„Als belangenverdedigingsorganisatie is dierenwelzijn ook voor de Landsbond Pluimvee een belangrijk issue", zegt adviseur Martijn Chombaere van belangenbehartiger Landsbond Pluimvee. Al vindt hij het belangrijk om met kennis van zaken te spreken en niet op basis van emotie. „Dierenrechtenorganisaties veroorzaken vaak indirect dierenleed." Daarom is het volgens hem belangrijk de situatie vanuit een correct standpunt te evalueren en niet door eenzijdig beloftes te doen met oog op de komende verkiezingen.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal