Boerderij: Eiermarkt harder onderuit dan verwacht

19-04-2019

De eiermarkt moet duidelijk zijn draai weer vinden na de Paasdagen; de ene handelaar heeft nog wel goed verkocht, de ander heeft een rustige week gehad.

Ook in Duitsland wordt gesproken over een afwachtende houding en ongelijk verdeelde bestellingen die zorgen voor een onoverzichtelijke markt. Dat geeft druk. Meer druk dan werd verwacht voor deze week.

Daling prijs bruine eieren maat M
Dat vertaalde zich in Duitsland in flink verval van de eierprijzen. Waar de WeserEms-notering dit jaar maar heel geleidelijk steeg en niet zoals vorig jaar sprongen omhoog maakte, gebeurde dat deze week wel de andere kant op. De prijs voor bruine eieren maat M- zakte maar liefst € 0,50; van € 7,80 naar € 7,30 per 100 stuks. De notering voor witte scharreleieren duikelde nog bijna 2 keer zo hard. Die ging in 1 klap van € 8,25 naar € 7,33. Ook de notering voor kooieieren verloor terrein: bruine eieren maat M gingen van € 7,20 naar € 6,90 per 100 stuks.

NOP-richtprijs
Ook op de Nederlandse markt moesten aanbieders duidelijk een veer laten. De NOP 2.0 richtprijs voor kooieieren zat 3 weken geleden nog boven de € 0,85 per kilo en zakt nu van € 0,759 naar € 0,749 per kilo. Doordat die bodem in de markt steeds verder wegzakt, gaan ook de scharreleieren naar onderen. De NOP-richtprijs voor bruine eieren van 62/63 gram daalt € 0,36; van € 7,33 naar € 6,97 per 100. En dat is exact het niveau waar de witte eieren van dat gewicht vorige week op stonden. Deze dalen nu maar liefst € 0,50 naar € 6,47 per 100 stuks.

1 meiviering
De verwachtingen voor volgende week zijn zeker niet beter. De eerste week na feestdagen wordt de retail in de regel gewoon bevoorraad. Pas in de week daarna pakt de markt zijn normale draai weer op. Dan blijkt of consumenten de gekochte eieren ook daadwerkelijk hebben gegeten en of de koelkasten weer worden gevuld. Nu valt komende week bovendien in een groot deel van Europa nog een deel van de verkoop weg vanwege de 1 meiviering. Ook in Nederland zal de consumptie naar verwachting wat minder hoog liggen doordat het voorjaarsvakantie is. In de markt wordt daarom rekening gehouden met een verdere stap terug. De hoop is dat deze de week daarop wordt gevolgd door stabilisatie van waaruit de prijs kan gaan herstellen.

Laagpathogene vogelgriep in België
De Vogelgriepdreiging uit België heeft op dit moment geen invloed op de eiermarkt. Echter omdat de kippen op de getroffen bedrijven ook klinische verschijnselen vertonen, het virus nog niet goed kan worden geduid en de uitbraken niet heel ver van de Nederlandse grens liggen, houden marktpartijen de ontwikkelingen in België wel nauwlettend in de gaten.

Prognose: prijsdaling.

 
 

Inloggen op de ledenportal