Pluimveeweb: Biologisch pluimveehouder Johan Verbeek: 'Alles aan gedaan om brand te voorkomen'

30-04-2019

Biologisch pluimveehouder Johan Verbeek uit Renswoude (UT), tevens voorzitter van coöperatie Biomeerwaarde Ei, kan nog niet geloven dat in zijn stal dinsdagmiddag een verwoestende brand woedde. Van de 16.000 kippen, overleefden er circa 4.000.

Verbeek heeft het er moeilijk mee en vertelt zijn verhaal vanavond in het Algemeen Dagblad. „Ik ben giga geschrokken", zegt de pluimveehouder in de krant.

Tegen 16.00 uur zag Verbeek rook komen uit de stalventilator. Verbeek (59) weet meteen dat het mis is. Rond 17.30 uur was de brand onder controle.

Uitloop
De leghennen van Verbeek hebben een ruime vrije uitloop bij de stal. De uitloop is voorzien van bomen en schuilhutjes. Verbeek heeft nog geen idee hoe de brand is ontstaan. „Opeens waren de vlammen er. Je schrikt je helemaal te barsten. Waar je altijd bang voor bent geweest, overkomt je dan", vertelt hij in het AD.

De muren van zijn stal staan nog overeind en dus kan de kippenschuur weer worden opgebouwd. Verbeek: „Het kan wel een jaar duren voordat we alles weer op orde hebben."

'Alles aan gedaan'
Verbeek zegt er alles aan te hebben gedaan om brand te voorkomen. „We doen er echt alles aan, inclusief beveiliging. Maar ook dat sluit een brand helaas niet uit. Een ongeluk kan altijd gebeuren. We hebben er echt alles aan gedaan. Geloof me, dit wil je als boer niet", aldus de pluimveehouder.

Verbeek denkt dat zo'n 4.000 kippen de brand hebben overleefd. Dat er 12.000 kippen zijn omgekomen, vindt hij vreselijk. „Het waren goeie kippen die we nog niet heel lang hadden. Met liefde en passie hebben we met ze gewerkt en nu is het plots over. Dat doet me heel veel."

Fipronil
Verbeek was in 2017 een van de vele pluimveehouders die werden getroffen door fipronil. In november 2017 bracht minister Carola Schouten hem een bezoek naar aanleiding van de fipronil-crisis.

Op sociale media krijgt Verbeek veel steunbetuigingen.

 
 

Inloggen op de ledenportal