Pluimveeweb: Aantal vogelgriepuitbraken in Vlaanderen loopt op naar negen

02-05-2019
Het aantal laagpathogene vogelgriepuitbraken op pluimveebedrijven in Vlaanderen loopt op naar negen nadat het virus deze week is vastgesteld op een pluimveebedrijf. Naast de negen getroffen bedrijven zijn er nog een aantal bedrijven in onderzoek, waardoor het aantal uitbraken mogelijk verder op kan lopen.

Dat zegt woordvoerster Liesbeth Van de Voorde van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Het FAVV weet niet op welk soort pluimveebedrijf de negende besmetting is vastgesteld en in welke provincie dat bedrijf ligt.

Eind vorige week was het virus geconstateerd op vier leghennenbedrijven en vier vermeerderingsbedrijven, waarvan twee in Oost-Vlaanderen en zes in West-Vlaanderen, die beiden aan de Nederlandse provincie Zeeland grenzen.

Opmerkelijk is dat de uitval op de bedrijven hoog is. Deze loopt op tot boven de 10 procent en op sommige bedrijven zelfs tot meer dan 15 procent van de koppel. Vanwege de hoge uitval wordt onderzocht of er mogelijk een zogeheten co-infectie mee in het spel is, die de klinische problemen versterkt. „Mogelijk wordt de hoge uitval veroorzaakt door een andere infectie zoals Coli of ILT. Dat wordt nu onderzocht”, zei Wouter Wytynck van Boerenbond vorige week tegen Pluimveeweb.nl. „Bij laagpathogene vogelgriep kan er ook hoge uitval voorkomen, maar meestal niet in deze mate.”

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal