Pluimveeweb: 'Eierprijzen blijven de komende tijd op peil'

07-05-2019
De eierprijzen blijven de komende tijd relatief hoog. Dat verwacht sectorspecialist Jeroen van den Hurk van de Rabobank. „Na Pasen daalt ieder jaar de vraag naar eieren. Maar doordat veel leghennenhouders de komende tijd hun hennen afleveren, daalt het aanbod. Daarom verwachten we dat het prijsniveau de komende weken redelijk op peil blijft.”

„Een aantal leghennenhouders is van plan om langer leeg te staan omdat de prijzen in de zomer vaak lager zijn. Door de hoge koop en leaseprijzen voor pluimveerechten is een langere leegstand financieel interessant nu.”

„Doordat er na Pasen veel scharrelstallen en ook stallen met andere huisvesting leeg komen, daalt het aanbod van eieren en verwachten we dat de prijzen de komende weken redelijk op peil blijven. De prijzen zullen weliswaar iets dalen, maar we verwachten dat deze daling minder fors is dan voorgaande jaren”, motiveert Van den Hurk.

‘Voerprijs daalt’

Van den Hurk verwacht dat de voerprijzen de komende tijd dalen. „Dat is gunstig voor leghennenhouders.” Door uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China is de Chinese varkensstapel 20 tot 30 procent gekrompen vergeleken met vorig jaar. Daarvoor valt de vraag naar soja, graan en andere voergrondstoffen uit China deels weg.

Aangezien circa van de varkens ter wereld in China ligt, is de wereldwijde varkensvleesproductie 10 tot 15 procent gedaald. Of en in hoeverre leghennenhouders van het wereldwijde tekort van varkensvlees profiteren, weet Van den Hurk niet. „Eieren zijn, in tegenstelling tot kippenvlees, niet meteen een alternatief voor varkensvlees.”

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal