Boerderij: ‘Alarmfase rood voor laagpathogene vogelgriep’

07-05-2019
Het is alle hens aan dek! De laagpathogene H3-vogelgriep in België is zeer bedreigend voor de Nederlandse pluimveesector.

Tientallen bedrijven zijn besmet en we weten allemaal dat er intensief verkeer van en naar België is op pluimveegebied. Naar verluid zijn 13 vermeerderingsbedrijven besmet. Ook bij vleeskuikens is het virus geïsoleerd.

Agressief laagpathogeen virus

De uitval valt bij de jonge dieren mee, maar bij de leggende dieren lijkt het virus meer op een hoogpathogeen dan een laagpathogeen virus. Het is zeer agressief en woekert maar door. In totaal zijn meer dan 26 bedrijven besmet.

We weten dat er 1 koppel vermeerderingsdieren in Nederland zit, dat is opgefokt in het getroffen gebied in België. Dit is zeer zorgelijk. De vraag is nu: is het 5 voor 12?!

Lees ook: Avined: controleer kippen uit België op vogelgriep

Maximaal alertheid geboden

Ik roep alle pluimveehouders, slachters, transporteurs, eierhandelaren, voerleveranciers en dierenartsen op om maximale alertheid te betrachten. Omdat H3 geen bestrijdingsplichtige ziekte is, houden de instanties zich stil.

We moeten de huidige situatie behandelen als een hoogpathogene uitbraak

Het is aan ons allen om met maximale hygiëne het virus buiten de deur te houden. Hadden we maar de mogelijkheid om een noodverordening à la productschap af te kondigen. De deuren moeten letterlijk en figuurlijk dicht. We moeten echt aan de bak en de huidige situatie behandelen als een hoogpathogene uitbraak. Het is tijd voor de hoogste alarmfase en we hebben iedereen aan boord nodig.

Als dit virus binnenkomt, ben je als individueel bedrijf failliet en is de ramp voor de sector niet te overzien

Virusuitbraak heeft enorme gevolgen

De gevolgen van een uitbraak van dit virus zijn enorm. Wellicht kunnen we 1 bedrijf gezamenlijk met de toeleveranciers als sector nog wel ruimen, maar bij meer wordt het al snel veel te duur. Bovendien loop je altijd achter de feiten aan. We hoeven niet te rekenen op het Diergezondheidsfonds (DGF), alles komt bij dit virus voor onze eigen rekening.

Laagpathogene vogelgriep laten uitzieken, zoals bij dit virustype mogelijk zou zijn, klinkt mooi maar is in dit geval ondoenlijk. De schade is groot en het besmettings- en verspreidingsrisico zo mogelijk nog groter. Als dit binnenkomt, ben je als individueel bedrijf failliet en is de ramp voor de sector niet te overzien.

 

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal