Pluimveeweb: Boetes van 22.000 en 6.000 euro wegens te weinig pluimveerechten

09-05-2019
Een pluimveehouder uit de Brabantse gemeente Laarbeek moet 22.000 euro boete betalen omdat hij in 2016 en 2017 ruim 12.000 kippen meer hield dan waarvoor hij pluimveerechten had. Ook kreeg de pluimveehouder 140 uur werkstraf. Daarnaast kreeg een pluimveehouder uit de Limburgse gemeente Leudal een boete van 6.000 euro omdat hij 5.000 stuks pluimvee meer hield dan waarvoor hij rechten had.

Dat bepaalde het Openbaar Ministerie (OM) in de rechtbank van Den Bosch woensdag 8 mei tijdens een themazitting mestfraude. Naast pluimveehouders kregen ook varkenshouders een boete wegens een tekort aan rechten. In de meeste gevallen werden de straffen deels voorwaardelijk opgelegd om de ondernemers naar de toekomst toe te waarschuwen.

Concurrentievervalsing

„Het systeem en het plafond van de Meststoffenwet is er niet voor niets. Het voert Europees recht uit en Europa houdt ons niet voor niets scherp in de gaten,” zei de officier van justitie op zitting. Hij noemde het belangrijk om op te treden tegen de overschrijdingen: „De concurrent die haar zaken wel op orde heeft, heeft de hoge prijs voor de dierrechten wel betaald. Als niet stevig wordt opgetreden tegen concurrenten die vals spelen, valt de prikkel tot nalevingsbereidheid bij normaal eerlijke ondernemers weg,” zei de officier.

Hij vervolgde: „Last but not least dient het dierrechtensysteem het belang van milieu- en volksgezondheid. Denk aan de uitstoot van de schadelijke stoffen en de geur.” Lees de complete uitspraak op de website van het Openbaar Ministerie.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal