Boerderij: Eierconsumptie loopt goed door

10-05-2019

De eiermarkt heeft een goede week achter de rug.

Hoewel niet alle pakstations even soepele handel ervoeren, is in het algemeen de stemming goed. Zowel kooi- als scharreleieren, grote of kleine; de eieren lopen goed weg. Alleen Beter Leven, uitloop en biologische eieren lopen moeizamer.

Bodem in de markt
Belangrijkste oorzaak daarvoor is dat de consumptie prima loopt na de Pasen. De kokerijen zijn weggevallen, maar de andere verwerkers in zowel het binnen- als het buitenland doen goed mee en leggen zo een bodem in de markt.

Prijscorrectie
De noteringen kregen deze week nog wel een prijscorrectie. Volgens ingewijden niet iets om zenuwachtig van te worden. Deze komt voornamelijk door partijen die vorige week lager opgeschreven zijn, maar niet zijn verwerkt in de noteringen omdat de verwachtingen voor deze week ook niet hoog waren. In de loop van de week zien handelaren echter geen verdere teruggang van de prijs. Waardoor de ontwikkeling van de noteringen wat na-ebt ten opzichte van de spotmarkt.

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 63-63 gram daalt € 0,14 naar € 6,63 per 100. Witte scharreleieren van dat gewicht dalen € 0,15 van naar € 6,14 per 100. De richtprijs voor kooieieren daalt van € 0,742 naar € 0,724 per kilo. De Amsterdamse grossiersprijs ging ook slechts een stuiver naar beneden bij bruine S-en en witte M-en en S-en. De overige sorteringen noteerden onveranderd.

Correctie Duitsland
Duitsland corrigeert deze week nog wel sterk, maar ook daar loopt het product nu vlotter weg. De WeserEms-notering van bruine scharreleieren in de klasse M verliest maar liefst € 0,55 per 100 stuks naar € 6,75. L-en dalen zelfs € 0,60 naar € 7,65 per 100. 100 witte L-en brengen ook € 0,60 minder op; namelijk € 7,35. De grootste daling laten bruine kooieieren zien. Bij Klasse M gaat er € 0,72 af en komt daarmee op € 6,18 per 100.

Als de verkoop zo vlot blijft lopen, hoeven de prijzen echter niet verder te zakken. Naar verwachting zullen ze stabiliseren en tot Pinkersteren op het huidige niveau blijven.

Prognose: stabilisatie

 
 

Inloggen op de ledenportal