Pluimveeweb: Elf nieuwe uitbraken van H3N1 vogelgriep in Belgiƫ

21-05-2019
De afgelopen dagen zijn er elf nieuwe pluimveebedrijven in Vlaanderen besmet met laagpathogene H3N1 vogelgriep. Daarmee stijgt het aantal besmette bedrijven naar 49.

Dat meldt de Belgische website knack.be. Het Belgische ministerie van Landbouw stelde maandag 20 mei een aantal maatregelen in om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Zo mogen voervoorlichters en andere erfbetreders Belgische pluimveestallen niet meer in. Ook is het verboden om pluimvee van verschillende bedrijven op eenzelfde voertuig te laden evenals om pluimvee van eenzelfde voertuig op meerdere bedrijven te lossen.

Een goede eerste stap, vinden Boerenbond en de Landsbond van pluimveehouders. De belangenbehartigers blijven echter pleiten voor een plan om besmette stallen te kunnen ruimen. De Europese Unie ligt vooralsnog dwars. De EU beschouwt een vergoedingsregeling via het Sanitair Fonds als illegale staatssteun, hoewel dat fonds door de veehouders zelf gefinancierd wordt.

Ondertussen is er overleg om toch met de ruimingen te kunnen starten. „Elke dag dat er niet drastisch kan worden opgetreden, is een dag extra dat de ziekte zich verder kan verspreiden”, zegt woordvoerster Vanessa Saenen van Boerenbond tegen het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal