Pluimveeweb: Redactieblog: ‘Hoe de Kamer zich tegen MHP in Oekraïne keert’

24-05-2019

Jan Braakman

Het Oekraïense pluimveeconglomeraat MHP heeft het aardig verbruid in Nederland.

De Europese bank voor wederopbouw en ontwikkeling (EBRD) heeft de krant niet zo vaak gehaald als in de afgelopen paar weken. Reden was het voorgenomen krediet van € 100 miljoen aan het pluimveeconglomeraat MHP in Oekraine.

MHP wil geld van de bank voor de herfinanciering van een grote overname in Slovenie. Een grote pluimvee-integratie, actief in verschillende landen in Zuidoost-Europa, is door MHP ingelijfd.

Er is grote irritatie over de manier waarop het Oekraïense MHP afspraken over de kippenvleesexport naar de EU omzeilde.

Oneerlijke concurrentie

Tegenover MHP staat een bijzondere coalitie in Nederland. De pluimveesectoren, de Dierenbescherming, de VVD, de Partij voor de Dieren; stuk voor stuk zijn ze kritisch tegenover de steun aan het pluimveeconglomeraat in Oekraïne.

Er zijn vragen over de mate waarin MHP zich houdt aan de Europese regels op gebied van dierenwelzijn en er is grote irritatie over de manier waarop MHP via slinkse wegen afspraken over export van kippenvlees naar de Europese Unie omzeilde. Het zijn Europese (vooral Nederlandse) pluimveehouders die last hebben van de (oneerlijke) concurrentie van het Oekraïense bedrijf.

De EBRD is net zo Europees als het songfestival, het is geen instelling van de Europese Unie

De VVD in de Tweede Kamer is al langer kritisch over de kredietverlening aan MHP. Kamerleden Helma Lodders en Aukje de Vries stelden er vragen over aan minister Wopke Hoekstra (Financiën).

Hoekstra is samen met minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) politiek verantwoordelijk voor de Nederlandse inbreng binnen de bank. Voor Nederland zit oud-staatssecretaris Frans Weekers bij de EBRD in Londen. Weekers verwoordt er de Nederlandse opvatting.

De EBRD is net zo Europees als het songfestival. Het is geen instelling van de Europese Unie. De EU is wel aandeelhouder, net als onder andere de VS, Egypte en Australië, om een paar buitenplaatsen te noemen.

Ook Duitsland en Frankrijk zijn tegen

Woensdag 22 mei zou een beslissing vallen over het miljoenenkrediet aan MHP. Dat was voor Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) reden om dinsdag met stoom en kokend water een Kameruitspraak af te dwingen: Nederland moest en zou tegen dat krediet stemmen en daarom moest de Kamer dinsdagavond stemmen over een motie van die strekking.

Dinsdagavond bleek opeens dat de haast van Ouwehand helemaal niet nodig was. Minister Kaag meldde dat het kabinet toch al van plan was zich tegen het krediet te verzetten. En niet alleen Nederland is tegen. Ook Duitsland en Frankrijk hebben hun bedenkingen.

EBRD heeft uiteindelijk helemaal niet besloten over het krediet aan het Oekraïense MHP

Daarnaast staat de Europese Commissie niet heel erg welwillend tegenover het krediet. Die tegenstand is er mogelijk de oorzaak van dat de EBRD woensdag uiteindelijk helemaal niet heeft besloten over het krediet aan MHP.

Woensdag had de Kamer wel tijd om te stemmen. Ouwehand kon na afloop trots haar succes melden. Haar motie was aangenomen, met algemene stemmen.

De gehele Tweede Kamer vindt dat Nederland zich moet verzetten tegen EBRD-kredieten aan MHP – nu en in de toekomst. Frans Weekers moet bovendien proberen de mede-aandeelhouders binnen de EBRD te overtuigen van het Nederlandse standpunt.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal