Pluimveeweb: Grote brand op pluimveebedrijf in Dalfsen

01-06-2019
Op een pluimveebedrijf in het Overijsselse Dalfsen woedt sinds vanmiddag een hevige brand.

Het vuur woedt in een schuur die wordt gebruikt voor de opslag voor de biovergister die op het erf staat, schrijft dagblad De Stentor. Brandweerkorpsen uit Dalfsen en omgeving proberen nu met man en macht te voorkomen dat het vuur zich uitbreidt naar de kippenstallen. De brandweer gebruikt daarvoor speciale hitteschermen. De brandweer heeft de brand onder controle, maar is de brand nog niet meester.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio IJsselland loopt de biovergistingsinstallatie op het erf niet direct meer gevaar: die wordt gekoeld. Het proces in de vergister is bovendien op een laag pitje gezet, zodat er minder gas wordt geproduceerd en eventueel explosiegevaar afneemt. De brandweer probeert verder te voorkomen dat het vuur overslaat naar het woonhuis op het erf.

Ventilatie pluimveestallen

Volgens de woordvoerder van de brandweer is ook stroomleverancier Enexis opgetrommeld. Die moet voorkomen dat de stroom uitvalt door de brand. Zonder ventilatie overleven de kippen de warmte van deze zomerse dag en het vuur verderop evengoed niet. Er zijn noodaggregaten neergezet op het bedrijf voor het geval dat het toch misgaat. In het uiterste geval kan de brandweer de kippenschuur waarin zo'n 40.000 kippen verblijven koelen. Dat doen ze liever niet, omdat water de ventilatie in de stal kan belemmeren.

In de wijde omgeving waren vanmiddag de rookwolken te zien. De Veiligheidsregio riep op om ‘hulpdiensten vooral de ruimte te geven’. Via een NL-alert werd de buurt opgeroepen ramen en deuren gesloten te houden in verband met de rook. De gemeente Dalfsen meldde even voor half zeven dat de rookontwikkeling af begon te nemen. De rook trok vooral over het buitengebied, schrijft De Stentor.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal