Pluimveeweb: Leghennenhouder Huisman opgelucht dat brand niet is aangestoken

04-06-2019
Leghennenhouder Bert Huisman is blij dat de brand in zijn schuur in Dalfsen (OV) niet is aangestoken. „Het kan kortsluiting zijn geweest, zelfontbranding, we weten het niet. Volgens de politie en brandweer was het in elk geval geen brandstichting. Bij hun onderzoek is daar zondag geen bewijs voor gevonden”, zegt Huisman tegen dagblad De Stentor.

De leghennenhouder is opgelucht dat het geen brandstichting is geweest. „Gelukkig maar! We hebben ook geen verdachte personen op het erf gezien”, zegt Huisman. Hij en zijn vrouw hadden slapeloze nachten na de brand. Afgelopen zaterdagmiddag rond half vijf brak de brand plotseling uit in de schuur die in 2015 samen met de mestvergistingssilo’s is gebouwd. „De hal is verloren gegaan, maar we leven allemaal nog en het leven gaat door”, zegt Huisman.

Biogas

De bedoeling is dat het mestvergistingsproces in de drie silo’s de komende dagen weer wordt opgestart. „Dan kunnen we met het biogas in elk geval weer stroom produceren. De opgewekte elektriciteit gebruiken we voor het eigen bedrijf en wordt verder terug geleverd aan het net. We produceren hier stroom voor omgerekend drie- tot vierduizend huishoudens, voor half Dalfsen zeg maar.”

Dat de verwerking van mest niet wekenlang stil ligt, is niet alleen gunstig voor Huisman, maar ook voor collega-boeren die hun mest naar de Veldhoeveweg aanvoeren. „We krijgen hier mest van veel boeren uit de omgeving, tot wel 30, 40 kilometer afstand. Als die langere tijd hun mest niet kwijt kunnen zou dat een probleem opleveren, maar gelukkig valt dat mee.”

Hal compleet verwoest

De mest werd door Huisman verder verwerkt tot droge mest, die in binnen- en buitenland wordt afgezet. In de hal stonden allerlei machines voor het bewerken van die mest, zoals een droger en een hygiënisatiemachine waarin de mest wordt verhit om eventuele ziektekiemen te bestrijden, zodat aan de eisen voor export wordt voldaan. Die apparatuur is zaterdag - net als de hal - in vlammen opgegaan. Hoe groot de totale schade is weet Huisman nog niet, de verzekering moet alles eerst in kaart brengen.

Geen rook in de stal

De drie mestsilo’s bleven dankzij het optreden van de brandweer uit de wijde regio praktisch gespaard, evenals het woonhuis van de familie en de stal met circa 40.000 vrije uitloop hennen. „De hennen hebben eigenlijk nergens last van gehad. De wind stond gunstig, waardoor er geen rook in de stal is gekomen. Wel viel door de felle brand de stroom in de stal uit. Daar hebben de kippen weinig onder geleden, want in die schuur is natuurlijke ventilatie. De kippen konden ook naar buiten, naar hun uitloop. Wel kregen ze door de stroomstoring geen nieuw voer en drinkwater meer in hun bakken. Maar rond acht uur ‘s avonds kon Enexis de stroomvoorziening weer herstellen en konden de kippen weer eten en drinken. We zorgen goed voor onze diertjes, anders zorgen ze niet voor ons”, zegt Huisman tegen De Stentor.

Tekst: Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal