Pluimveeweb: Belgiƫ had moeten handelen zoals bij HPAI

11-06-2019
„Er is geen draaiboek en iedereen wachtte af. Overheid en sector namen geen initiatief.” Daarmee legt professor Arjan Stegeman de vinger op de zere plek; daarom ontwikkelde de laagpathogene H3N1 vogelgriep in België zich tot een catastrofe. België had volgens dierenartsen direct moeten handelen alsof het om hoogpathogene vogelgriep ging. Dan was het niet zo uit de hand gelopen.

België had vanaf begin moeten handelen alsof het om hoogpathogene vogelgriep ging. Dat was achteraf gezien beter geweest, denken pluimveedierenartsen. „Was het maar een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep geweest. Dat is vreselijk voor de getroffen pluimveehouder, maar dan wordt er in ieder geval gehandeld en was de uitbraak niet zo uit de hand gelopen”, stelt pluimveedierenarts Marc Heijmans van Poultry Vets.

Professor Arjan Stegeman van de Universiteit Utrecht is het hier niet mee eens. „Het is onduidelijk of het zich anders had ontwikkeld. We weten namelijk niet of het virus ook niet volop op bedrijven aanwezig is waar geen verschijnselen zijn. Het is heel moeilijk een ziekte te bestrijden waar je slecht zicht op hebt.”

Lees het uitgebreide achtergrondverhaal waarin specialisten hun visie geven op hoe België beter met laagpathogene vogelgriep om had kunnen gaan in vakblad Pluimveeweb, die aanstaande vrijdag 14 juni verschijnt. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal