Pluimveeweb: Aantal vogelgriepuitbraken opgelopen naar 71 in Belgiƫ

12-06-2019
Het aantal laagpathogene vogelgriepuitbraken in België is de afgelopen week opgelopen van 59 naar 71.

Dat zegt woordvoerster Liesbeth Van de Voorde van Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) na vragen van Pluimveeweb.nl. Sinds begin april 2019 zijn tientallen pluimveebedrijven getroffen door het virus. De meeste besmette bedrijven bevinden zich in West-Vlaanderen, enkele in Oost-Vlaanderen, twee in de provincie Antwerpen en in de provincies Luik en Luxemburg bevinden zich ieder één bedrijf. Het virus bevindt zich sinds vorige week dus ook in de provincie Luxemburg. De meest voorkomende symptomen op de besmette pluimveebedrijven zijn depressie, een snelle daling van de eiproductie (van 20 tot 100 procent), bleke eieren, een daling van water- en voederopname en hoge sterfte (soms tot 50 procent en hoger).

Het aviaire influenzavirus type H3 is een virus dat pluimvee aantast en volledig onschadelijk is voor de mens en de voedselketen. Het virus vertoont alle karakteristieken van een laag pathogeen virus, wat wil zeggen dat het virus op zich niet verantwoordelijk kan zijn voor de symptomen en sterfte bij kippen. Uiteraard kan dit virus wel bijdragen aan het versterken van de symptomen van andere pathogenen.

Het is nog niet duidelijk welke andere factoren precies de oorzaak van de klinische symptomen zijn. Daarom ook is het meer dan strikt toepassen van de bioveiligheid absoluut noodzakelijk, volgens het FAVV.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal