Pluimveeweb: ‘Draaiboek ruimen vogelgriep moet klaarliggen’

13-06-2019
Nederland heeft het H3N1-virus nog buiten kunnen houden, maar het gevaar is allerminst geweken.

In België loopt de besmetting met deze laagpathogene vogelgriep (LPAI) volledig uit de hand. In de wetenschap dat via transport, wind en dieren het virus kan worden overgedragen, blijft de kleurstelling code rood. Een crisisplan van aanpak moet klaarliggen, mét daarin een draaiboek voor ruimingen.

Kordate aanpak laagpathogene vogelgriep vereist

Het H3N1-virus is niet bedreigend voor de volksgezondheid. Laagpathogene vogelgriep van dit type valt buiten de EU-regels voor besmettelijke dierziekten en is daarmee niet meldingsplichtig. Brussel zou een vergoeding voor ruiming zelfs als staatssteun kunnen opvatten. Misschien nog wel begrijpelijk omdat LPAI tot voor kort ook nauwelijks voor problemen zorgde, maar deze virusvariant gedraagt zich echt anders. In 2 maanden is de ziekte op 65 bedrijven vastgesteld, met als gevolg tot 60% uitval en op sommige bedrijven 100% productiedaling. Een kordate aanpak is vereist.

België mag kippen met LPAI ruimen

Slagvaardigheid kun je het EU-apparaat niet toeschrijven. Pas woensdag 12 juni kregen de Belgen eindelijk groen licht voor ruimingen. Echter, dat betekent nog niet dat zij meteen kunnen beginnen. Het plan van aanpak is nog niet operationeel.

Werk nu al een plan van aanpak mét ruimingen uit en stem dit nu al af met Brussel

Nederland moet hieruit lering trekken: werk nu al een plan van aanpak mét ruimingen uit. Stem dit nu al af met Brussel. Als het virus onverhoopt de kop opsteekt, is een kordate aanpak geboden.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal