Boerderij: Eierprijzen stabiliseren

14-06-2019

Zoals verwacht gebeurt er weinig spannends deze week op de eiermarkt.

Met een dag minder door Pinksteren is het een rustige week. De handel komt een dag later op gang, waardoor eierhandelaren in het begin van de week meer eieren bij pluimveehouders ophalen. Positief is dat de eieren wel goed weg lopen in een week dat de concurrentie van aardbeien, kersen en haring op de versmarkt toeneemt. Doordat het nog niet echt warm is, loopt de consumptie goed door.

Eieren voor consumptie
Maar toch neemt het aandeel eieren dat voor consumptie weg gaat af. Vrije handelaren merken dat pakstations niet meer bellen voor een extra partijtje, zoals dat voor Pinksteren nog wel gebeurde. De industrie neemt echter een groter deel af. In deze tijd van het jaar, waarin de eieren goedkoop zijn, leggen verwerkers hun strategische voorraden aan.

Eierprijzen maken zijwaartse beweging
Het afprijzen is echter nog niet begonnen. De noteringen van de kleine eieren plussen wat, en die van de zware eieren leveren wat in. Gemiddeld maken de eierprijzen een zijwaartse beweging. De NOP-richtprijs voor witte scharreleieren van 62-63 gram blijft onveranderd op € 6,23 per 100. Diezelfde hoeveelheid bruine eieren van dat gewicht gaan van € 6,82 naar € 6,80. De kooieierprijs laat opnieuw een kleine daling zien; van € 0,762 naar € 0,750 per kilo eieren. De Duitse WeserEms-notering pluste een 10 cent bij de bruine scharreleieren. Bruine M-en komen daarmee op € 7,10 per 100. De witte stijgen 5 cent; van € ,75 naar € 6,80 per 100.

Geen tekorten en geen grote overschotten
Naar verwachting zal de stabilisering van de Nederlandse eierprijzen ook volgende week doorzetten. Het is een gewone werkweek in een tijd van het jaar dat een prijsstijging er doorgaans niet in zit. En er zijn geen tekorten maar ook geen grote overschotten aan eieren.

Prognose: stabiele prijs

 
 

Inloggen op de ledenportal