Pluimveeweb: 2 jaar geleden: fipronil was ineens een crisis

22-06-2019
Op 22 juni 2017 werd alarm geslagen, er zouden eieren besmet zijn met de giftige stof fipronil.

Maar uit een brief van toenmalig ministers Schippers van Volksgezondheid en Van Dam van Economische Zaken aan de Tweede Kamer, bleek dat dit al op 19 juni bekend was. In de tussentijd waren veel bedrijven nog door het bedrijf Chickfriend behandeld met het middel tegen bloedluis, waardoor de omvang van het probleem werd vergroot. De totale schade ging al snel richting de honderden miljoenen.

Gesold met de voedselveiligheid

De Tweede Kamer stelde kritische vragen: had de NVWA uit voorzorg de activiteiten van Chickfriend niet kunnen stilzetten? Er was, volgens de Kamer, gesold met de voedselveiligheid, waarvan de pluimveesector de dupe werd. ‘Ongehoord’, zo klonk het. En ‘onacceptabel’. De onderste steen moest boven.

Meer dan 100 miljoen eieren werden vernietigd, meer dan 3 miljoen kippen geruimd.

Die onderste steen leek nog dieper te liggen dan gedacht. Al in 2016 waren er bij de NVWA signalen dat mogelijk fipronil in eieren zat doordat een bedrijf dat officieel Stalreiniging Barneveld heette, bij pluimveehouders in de stallen bloedluis bestreed met een verboden stof. Toen het in de zomer van 2017 uitkwam, barstte de crisis los. Meer dan 100 miljoen eieren werden vernietigd, meer dan 3 miljoen kippen geruimd. De NVWA zaaide aanvullend paniek door op tv te waarschuwen voor het eten van eieren terwijl er de voorafgaande maanden ook al fipronil in eieren zat en de dienst toen niets zei.

NVWA‘ers waren besluiteloos, processen liepen vast

De commissie-Sorgdrager die de crisis achteraf onderzocht, concludeerde dat alles wat fout kon gaan, ook fout was gegaan. Mensen bij de NVWA twijfelden, waren besluiteloos, processen liepen vast of vertraagden.

In totaal zijn 363 pluimveebedrijven geblokkeerd geweest. Hoewel fipronil bij de meeste bedrijven inmiddels wel verdwenen is, zijn er nog steeds bedrijven die kampen met de naweeën.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 19 juni en is onderdeel van de rubriek Historisch.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal