Pluimveeweb: Franse fipronil slachtoffers krijgen 350.000 euro vergoeding

25-06-2019
Franse pluimveehouders die getroffen werden door een fipronil besmetting, krijgen 350.000 euro compensatie van de Franse overheid. De Europese Commissie ging hier afgelopen vrijdag 21 juni mee akkoord. Het geld moet zowel de kostprijs van de ontsmetting en van de monsteranalyse door het lab, als de productieverliezen dekken.

Dat schrijft het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. Een groot aantal Franse leghennenhouders moest in de zomer van 2017 eieren vernietigen en de hennen vervroegd afvoeren omdat het niet-toegelaten insecticide fipronil hardnekkig aanwezig bleef in hun stallen. Fipronil was door een toeleverancier toegevoegd aan een luizenbestrijdingsmiddel, en stond niet op het etiket vermeld.

Voor de Belgische pluimveesector werd de compensatie eerder al goedgekeurd. Het ging om 22 miljoen euro op federaal niveau, 2,8 miljoen euro in Vlaanderen en 350.000 euro in Wallonië.

In Nederland, waar 363 pluimveebedrijven werden geblokkeerd en 3,5 miljoen kippen geruimd, moeten de pluimveehouders zelf voor het verlies opdraaien. De overheid bestempelde de schade als een ondernemersrisico.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal