Pluimveeweb: Leghennenhoudster wil publiek excuus van NVWA en Mark Rutte

08-07-2019
Leghennenhoudster Mariska Oving wil een paginagroot excuus, op alle voorpagina’s van alle landelijke kranten, van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als de pluimveehouders aanstaande woensdag in het gelijk worden gesteld door de rechter in de ‘fipronilzaak’.

„Ik wil dat er in chocoladeletters wordt geschreven: ‘Sorry, wij hebben het verkeerd aangepakt’. En ik wil dat de NVWA in alle media ronduit geeft dat niet de pluimveesector de schuldige is, maar zij, de NVWA”, aldus Oving.

De Drentse pluimveehoudster is een van de 124 pluimveehouders die samen met LTO en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders een rechtszaak aanspanden tegen de NVWA. Zij vinden dat de NVWA te weinig deed met meldingen over vermeend illegaal gebruik van fipronil. Deze meldingen kwamen al vanaf november 2016 binnen. De NVWA deed destijds zelf geen onderzoek naar fipronilwaarden in eieren of kippen en waarschuwde de sector ook niet. De NVWA blokkeerde uiteindelijk in totaal 363 pluimveebedrijven en 808 stallen vanwege fipronil. Circa 3,5 miljoen kippen werden geruimd en ruim 100 miljoen eieren werden vernietigd.

Excuus van Rutte

„Wij zijn als pluimveehouders zó zwart gemaakt. Wij hadden gifeieren, kinderen konden eraan doodgaan. Mensen moesten maar stoppen met eieren eten. Verschrikkelijk. Als wij winnen, wil ik een publiek excuus”, zegt Oving die zich tot in haar diepste vezels onrecht voelt aangedaan.

Oving wil overigens niet alleen een excuus van de NVWA, ze wil zelfs een persoonlijk excuus van minister-president Mark Rutte. „Terwijl wij in de ellende zaten, zat hij lekker te juichen bij de Oranjeleeuwinnen, op het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal. Ik vergeet het nooit meer. Hij heeft nog nooit wat van zich laten horen. Hij en de overheid hebben ons in de steek gelaten. Als we de zaak verliezen op 10 juli, dan wordt mijn gevoel van onrecht nog groter. Dan ben ik niet alleen teleurgesteld in de overheid, maar ook in de rechtspraak.”

Positief

Hennie de Haan van de NVP en Eric Hubers van LTO/NOP kijken positief vooruit naar aanstaande woensdag. Zij hebben vertrouwen in een goede afloop. „Onze advocaten ook. Hun verweer was veel sterker dan die van de NVWA."

Lees het hele artikel deze week in onze regiobladen Veldpost, Vee & Gewas, Stal en Akker en Agraaf, die zaterdag 6 juli is verschenen. Nog geen abonnement? Vraag hier een proefabonnement aan

 
Tekst: Caroline van der Plas
 
 

Inloggen op de ledenportal