Boerderij: Eiermarkt glijdt rustig de zomer in

12-07-2019

De eiermarkt komt langzaam aan in het zomerreces.

De handel gaat niet slecht, zeker niet voor de tijd van het jaar, maar het is wel weer iets rustiger dan vorige week. Vooral de afzet van consumptie-eieren gaat wat achteruit nu de vakanties beginnen.

Verschillende stallen leeg
Er liggen verscheidene stallen leeg. De aanvoer is daarmee niet groot, maar evengoed ruim voldoende om in de vraag te voorzien. Zeker van de maat S. Daarvan komen er veel op de markt, van koppels die na Pasen zijn opgestald. De grotere maten vinden nog wel vlot een koper. De voorraden bij pakstations zijn dan ook niet groot. En ook qua weer is er geen drang om versneld te verkopen. Dus dat is gunstig.

NOP-richtprijzen dalen
De NOP-richtprijzen dalen net als afgelopen weken weer licht. Bruine scharreleieren van 62-63 gram gaan van € 6,59 naar het ronde getal van € 6,50 per 100 stuks. De notering voor witte scharreleieren van dat gewicht daalt 8 cent, van € 5,99 naar € 5,91 per 100. Na weken van daling blijft de kooieierprijs stabiel op € 0,707 per kilo.

Verminderde vraag
De verminderde vraag vanuit de retail moet overgenomen worden door de eierproductenindustrie. En de kooplust bij brekers is onveranderd groot, omdat de industrie tot nu toe nog geen grote strategische voorraden heeft aangelegd. Dat zal de komende weken gaan gebeuren. Net als iedere zomer is de industrie in toenemende mate de kurk waarop de eiermarkt drijft. Dat zal dit jaar, tot week 34, niet anders zijn. Het uitgangspunt is echter wel gunstig. Het huidige prijsniveau is bij scharreleieren 25 cent per kilo hoger dan vorig jaar.

Licht dalende prijs
Het rustige verloop zal zich naar verwachting ook volgende week doorzetten. De kans op grote prijsval neemt vanaf week 30 significant af. Dus naar verwachting zullen de prijzen hun licht dalende lijn doorzetten.

Prognose: licht dalende prijs

 
 

Inloggen op de ledenportal