Pluimveeweb: Pas na de vakantie besluit over hoge beroep fipronil

18-07-2019
Pas na de vakantie beslissen LTO/NOP en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) of ze in hoger beroep gaan in de fipronilzaak. De rechter stelde de pluimveesector woensdag 10 juli in het ongelijk.

De belangenbehartigers willen de vakantie benutten om de uitspraak grondig bestuderen en gaan dan met de advocaten om tafel om te beoordelen of een hoger beroep zin heeft.

Oordeel rechter
Woensdag 10 juli oordeelde de rechter dat de NVWA niet onrechtmatig gehandeld heeft en er geen sprake was van nalatigheid. De rechter erkende dat de uitspraken van de NVWA ongelukkig waren maar niet onrechtmatig. De pluimveesector werd op alle punten in het ongelijk gesteld.

LTO Nederland, NVP en de 124 pluimveehouders die de rechtszaak tegen de Nederlandse staat aanspanden, vinden dat de NVWA te weinig heeft gedaan met meldingen over vermeend illegaal gebruik van fipronil die al vanaf november 2016 binnenkwamen. De sector is zwaar teleurgesteld over de uitspraak.

Overweging
„Er is voldoende tijd om de beslissing voor hoger beroep over de vakantie heen te tillen," zegt voorzitter Hennie de Haan van de NVP. Eric Hubers, voorzitter LTO/NOP, geeft aan dat het feit dat 85 procent van de pluimveehouders géén fipronil heeft gebruikt, ook meegenomen wordt in de beslissing om al dan niet in hoger beroep te gaan.

 
Tekst: Monique van Loon
 
 

Inloggen op de ledenportal