Pluimveeweb: Dode varkens en kippen door hitte en uitval ventilatie

26-07-2019
De hitte, in combinatie met uitval van ventilatie heeft deze week een groot aantal kippen en varkens het leven gekost. In twee varkensstallen (in Middelharnis en in Maarheeze) vielen ventilatiesystemen uit, waardoor duizenden varkens omkwamen. In Limburg kwamen kippen om toen de ventilatie uitviel of niet afdoende werkte. In Gelderland moest de brandweer pluimveestallen koelen.

In Neer (L) kwamen op deze manier 4000 vleeskuikens om. De brandweer kwam daar in actie om te zorgen voor verkoeling voor het pluimvee. Dat gebeurde door water op de daken van de stallen te spuiten. De eigenaar van het bedrijf probeerde woensdag al de temperatuur in de hand te houden via nevelkoeling.

Ook in Kootwijkerbroek moest de brandweer deze week in actie komen om een dak van een kippenstal te koelen.Voor zover bekend, kwamen daar geen dieren om het leven. Iets soortgelijks gebeurde bij een pluimveebedrijf in Nijkerk. Daar moest ook de brandweer komen koelen, door de daken en koelinstallatie nat te houden. Voor zover bekend zijn ook hier geen dieren omgekomen.

Een varkenshouder in Lunteren riep donderdag ook de hulp in van de brandweer. Hij vond dat de temperatuur in zijn varkensstal te hoog werd voor de dieren. De brandweer spoot daarop koud water op de schuur. Na een kwartier ging de temperatuur daar een flink aantal graden naar beneden. De varkenshouder was blij met de hulp.

Varkens dood

In Middelharnis kwamen woensdag honderden varkens om toen het ventilatiesysteem uitviel. Ook in Maarheeze gebeurde dit. Daar kwamen 2.100 varkens om. „We zijn er helemaal kapot van. Het dringt nou pas door wat er allemaal gebeurd is”, zegt varkenshouder Peter van der Linden uit Maarheeze in het Eindhovens Dagblad. De varkenshouder reageerde in de nacht van dinsdag op woensdag op het alarm, maar het bleek al te laat te zijn voor veel varkens. In het Eindhovens Dagblad zegt hij: „Ik heb er ook veel zien doodgaan. Verschrikkelijk. Heel emotioneel is dat." De oorzaak zou een stroomstoring zijn geweest, waardoor de luchtwassers en ventilatie uitvielen. De hitte heeft mogelijk een rol gespeeld. Nader onderzoek moet nog volgen.

Middelharnis

Varkenshoudster Claudia van Genugten, waar woensdag een paar honderd varkens omkwamen, heeft nog geen idee wat de oorzaak is van de uitval in haar stal. „Dit komt voor ons heel hard aan”, zegt zij in het Algemeen Dagblad. In haar stal wordt gewerkt met een driedubbel beveiligd systeem. Ook hier ging het alarm af, maar toen de bedrijfsleider ging kijken, was het al te laat.

De Prioducenten Organisatie Varkenshouderij roept varkenshouders op extra alert te zijn op het ventilatiesysteem en snel te reageren op alarmmeldingen.

 
Tekst: Caroline van der Plas
 
 

Inloggen op de ledenportal