Boerderij: Commentaar: ‘Sterke keten in strijd tegen fipronil’

01-08-2019

 

De 22 aanbevelingen van de commissie-Krouwel kunnen de prullenbak in, vindt nieuwsplatform Foodlog.

De aanbevelingen leiden tot (nog) hogere bedrijfskosten, zonder garantie op verbetering van de voedselveiligheid en -integriteit. Ferme taal van Foodlog, dat in opdracht van Provincie Gelderland een onderzoek uitvoerde naar ketenvorming in de eiersector. Directe aanleiding is de fipronil-affaire in 2017.

Lees ook: Foodlog: risico crisis verkleinen met hechtere ketens

Weinig aandacht voor consument

Foodlog interviewde een reeks stakeholders, en concludeert dat alles draait om de prijs. De markt is aanbodgericht. Er is weinig aandacht voor de consument. Het is een tredmolen, volgens het platform in de adviesrol. Alle partijen gaan erin door, omdat het nu eenmaal zo gaat. Ieder doet zijn eigen ding. De pluimveehouder kan geen regie voeren en moet vertrouwen op zijn leveranciers. ‘Risico’s als fipronil zijn daardoor nog altijd onveranderd groot aanwezig”, luidt de conclusie.

Aanbevelingen

Twee commissies Sorgdrager en Krouwel kwamen met aanbevelingen. Krouwel pleit voor meer controles. Onnodige kostenverhoging, oordeelt Foodlog, en stelt een eigen Good Manufacturing Standard voor binnen onderscheidende strak geregisseerde ketens. Het is goedkoper, dus positief voor de marge van de boer. Inzet van data kan daarbij helpen.

Of een sterke keten een fipronil-achtige affaire voorkomt, is de vraag

De idee van een sterke keten is juist. In andere sectoren zijn hiervan goede voorbeelden. Vertrouwen en communicatie zijn wel essentiële aspecten. Maar of dit een toekomstige fipronil-achtige affaire voorkomt, is de vraag.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal