Pluimveeweb: Belgisch pluimveebedrijf geblokkeerd wegens dioxine in eieren

02-08-2019
De oorzaak van de dioxinevervuiling van eieren in Bilzen in België is nog niet bekend. Eerder deze week riep het Belgisch voedselagentschap FAVV bio-eieren terug. Tijdens een controle werd er namelijk een lichte overschrijding van de norm van dioxines en dioxineachtige PCB's vastgesteld in de eieren.

De biologische kippenboerderij uit Bilzen, ten westen van Maastricht, die de eieren leverde, werd door het FAVV tijdelijk geblokkeerd. De FAVV heeft op de boerderij monsters genomen van het kippenvoer, maar het kan volgens de autoriteit ook aan een vervuilde bodem liggen. Biokippen lopen immers buiten. De resultaten van het onderzoek worden over enkele weken verwacht. De betreffende eieren werden verdeeld via de winkels van Delhaize, Carrefour, Cora, Match, Intermarché en enkele groothandels. Voor zover bekend zijn ze niet aan Nederland geleverd.

De pluimveehouder geeft aan dat hij al twintig jaar zijn kippen hetzelfde voeder geeft en lopen ze op de dezelfde grond. Hij is derhalve verbaasd dat er ineens dioxines in de eieren van zijn kippen zitten. Ondertussen blijft de pluimveehouder zijn kippen nog elke dag voederen en maakt hij wel de kosten, maar heeft geen inkomsten. Hij wil zijn kippen niet ruimen, maar vreest dat ze binnenkort toch vernietigd moeten worden. Dat zou voor de Bilzenaar het einde van zijn kippenboerderij zijn.

In de voorbije vijf jaar zijn er in België drie keer eieren teruggeroepen omdat ze te veel dioxine of dioxineachtige PCB's bevatten. Vorig jaar werden er 2.764 monsters bij eieren genomen en in 99,9 procent van de gevallen waren deze vrij van dioxine. Dat het verpakkingsbedrijf de vervuiling zelf ontdekte en de FAVV op de hoogte stelde, bewijst volgens de Belgische autoriteit dat het autocontrolesysteem, waarbij voedingsbedrijven zelf het voedsel moeten controleren, werkt.

 
Tekst: Reinout Burgers
 
 

Inloggen op de ledenportal