Pluimveeweb: Veel vraag naar eieren uit industrie gunstig voor eierprijzen

12-08-2019
Vanuit de industrie is veel vraag naar eieren omdat de voorraden klein zijn. Dat is gunstig voor de eierprijzen die afgelopen week stegen.

„De industrie legt normaal gesproken ieder jaar in de zomer voorraden aan omdat de eierprijzen dan laag zijn. Na de zomer stijgen de eierprijzen meestal waardoor het voor de industrie financieel minder interessant is om veel eieren te kopen”, legt Jan Willem Lagerweij van de NOP-noteringscommissie uit.

„De eierprijzen zijn redelijk goed voor de tijd van het jaar. In de zomer is traditioneel gezien de vraag naar eieren laag en de prijs slecht. Maar ook met deze prijzen draaien leghennenhouders nog verlies”, verklaart Lagerweij.

‘Afzet kleine eieren onder druk’

Veel leghennenhouders staan dit jaar in de zomer langer leeg om marktgericht te produceren. De afgelopen tijd zijn er relatief veel koppels jonge hennen opgezet waardoor ten opzichte van de rest van het jaar extra veel kleine eieren worden aangeboden. De afzet van kleine eieren staat daardoor onder druk.

„Met de kerst en met carnaval is er veel vraag naar kleine eieren die gebruikt worden om te schilderen. Die vraag is er nu niet waardoor de eieren de industrie in gaan.” Lagerweij verwacht dat kleine eieren mee gaan stijgen met de eierprijzen en zodra het koken en schilderen van eieren toeneemt, naar verhouding sneller stijgen.

Lagerweij denkt dat de eierprijzen de komende weken verder stijgen. „De voorraden van eieren in de industrie zijn laag. Bovendien keren straks veel mensen terug van vakantie waardoor de vraag naar eieren in supermarkt ook weer stijgt.” Over twee weken, na week 34, zijn de vakanties voorbij. Lagerweij verwacht dat de vraag naar eieren in supermarkten dan toeneemt. „Ook in Duitsland zien we een toename van consumptie waarbij het Nederlandse ei nog altijd zeer gewild is.”

Biologisch

Het aanbod van biologische eieren is nog steeds ruim voldoende in vergelijking met de vraag. Het afgelopen jaar kwamen er relatief veel nieuwe stallen voor biologische hennen bij. Het sterk gestegen aanbod overtrof de stijgende vraag. Wanneer de prijzen voor biologische eieren weer stijgen, durft Lagerweij niet te zeggen. „Indien je nu een afnamecontract voor biologische eieren af moet sluiten, ben je slecht af. Achteraf zijn er te veel biologische hennen bij gekomen in ons land”, blikt hij terug.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal