Pluimveeweb: Uitzonderlijke situatie in de VS verdringt maïs voor tarwe in pluimveevoer

11-08-2019
In pluimveevoeders in de Verenigde Staten verdringt tarwe steeds vaker maïs uit het pluimveevoer omdat de maïsprijzen opmerkelijker wijze hoger zijn dan de tarweprijzen.

In de Verenigde Staten VS zijn pluimveevoeders traditioneel maïs-soja rantsoenen. In tegenstelling tot de EU, waar tarwe minstens even belangrijk is voor pluimveevoeders. Door unieke omstandigheden die zich slechts zelden voordeden de laatste jaren is tarwe nu economisch voordeliger dan maïs en wordt het in verschillende staten opnieuw meer aangewend. Deze trend zal vermoedelijk nog enkele maanden aanhouden, meldt de Amerikaanse pluimveenieuwswebsite WATTAgNet.

De maïsprijzen stegen sinds mei gestaag door toedoen van overstromingen in de Midwest van de VS. De Midwest is een laaggelegen landbouwgebied (de Corn Belt) in de VS. Hierdoor hadden akkerbouwers af te rekenen met historisch late zaaitijdstippen waardoor er ernstige bezorgdheden zijn over de opbrengsten dit jaar door een verminderd areaal en een lagere opbrengst per ha.

De tarweprijzen stegen ook door tot begin juli, maar kenden daarna een behoorlijk scherpe daling waardoor de prijs onder de fluctuerende prijs van maïs kwam te liggen in verschillende staten. Uitgezonderd de jaren ’20 overschreden de maïsprijzen in de VS deze van tarwe enkel gedurende het oogstjaar 2012-13 en 2016-17. In Texas bedraagt de kostprijs 4,46 dollar per bushel (Eén bushel is 36,37 liter) mais, terwijl de tarweprijs zich situeert rond de 4,27 dollar per bushel.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal