Boerderij: Familiebedrijf Bouma boekt topprestaties met leghennen

09-08-2019
Pluimveebedrijf Bouma in het Overijsselse Bergentheim werd een paar maanden geleden onderscheiden met een Agroscoopbokaal van mengvoerfabrikant ForFarmers.

Siem, Hendrieëtte en Olaf Bouma runnen in Bergentheim (Ov.) leghennenbedrijf De Slothoeve met 32.800 vrije-uitloopkippen en 20.000 scharrelhennen (Beter Leven). Ze boeken al meerdere rondes achtereen topprestaties.

Hendrieëtte Bouma leest de technische resultaten van de vorige ronde op. “Zowel in de Freiland-stal als in de scharrelstal werkten we toen met Dekalb-wit van broederij Het Anker.”

Gemiddeld 464 eieren

De scharrelhennen produceren in 92 weken gemiddeld 464 eieren (per opgehokte hen). Na 90 weken zijn er 453 eieren. Dat is ruim boven de norm van 406 stuks. Het gemiddelde legpercentage per aanwezige hen is 93,8%. “Ze zaten 59 weken lang boven 90%”, vertelt Hendrieëtte Bouma. De uitval is 7,3%.

De Freiland-kippen gaan weg op 89 weken leeftijd. Ze leggen 448 eieren (gemiddeld per opgehokte hen). De norm van Het Anker is 402 eieren. Het legpercentage valt 55 weken lang hoger uit dan 90% en bedraagt uiteindelijk 94,1% (gemiddeld per aanwezige hen). De uitval is slechts 3,7%.

ForFarmers Agroscoopbokaal

Mede vanwege deze uitmuntende prestaties wordt het bedrijf door ForFarmers onderscheiden met een Agroscoopbokaal. Volgens Rick Reimerink, specialist legpluimvee bij de mengvoerfabrikant, laten de Bouma’s niks liggen. “Ze zitten er al jaren bovenop en ondernemen meteen actie als er iets in de stallen aan de hand is.”

 

 
Reimerink ziet dat de pluimveehouders onderling goed samenwerken. Ze hebben een gestructureerde aanpak, waarbij rust, reinheid en regelmaat hoog in het vaandel staan. “Het is bovendien een duurzaam familiebedrijf, dat stappen zet richting de toekomst.”

Siem, Hendrieëtte en Olaf Bouma wisselen controlerondes af. Zo zien ze geen dingen over het hoofd en houden ze elkaar scherp. “We gaan twee- of driemaal daags de stallen door”, vertelt Siem Bouma. “We kunnen elkaars taken moeiteloos overnemen. Dat is een sterk punt van ons bedrijf”, vult Olaf Bouma aan.

Probiotica, vitamines en mineralen

De Bouma’s laten niets aan het toeval over. Alles gebeurt tijdig, zoals entingen en ontwormen. Een goede start is van cruciaal belang voor een succesvolle ronde. De jonge hennen worden de eerste 2 weken op gang geholpen met probiotica, dat wordt toegevoegd aan het drinkwater. “Het heeft een positieve uitwerking op de darmflora en stimuleert de voeropname”, vertelt Hendrieëtte Bouma. Op warme dagen krijgen de hennen extra vitamines en mineralen gevoerd.

Lage bloedluisdruk

De bloedluisdruk op het bedrijf is laag. De stallen worden tijdens de leegstand nat schoongemaakt en vervolgens behandeld met silica-producten. Afhankelijk van de situatie gaat Siem Bouma vanaf 50 weken leeftijd met een rugspuit de stal door om bloedluis te bestrijden.

De pluimveehouders letten er scherp op dat hun hennen voldoende afleiding krijgen. Regelmatig worden nieuwe baaltjes luzerne geplaatst, om te voorkomen dat de dieren elkaar met hun onbehandelde snavels te lijf gaan. Ze bieden ook grit en kalk aan, niet in de laatste plaats om de ei(schaal)kwaliteit te waarborgen.

Helpende handjes

Hendrieëtte Bouma wil graag noemen dat de resultaten het gevolg zijn van teamwork. “We doen het hier niet allemaal zelf hoor. We hebben veel helpende handjes van scholieren en worden bovendien goed begeleid door Het Anker en ForFarmers. We staan ook open voor hun adviezen.”

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal