Pluimveeweb: Buren verzetten zich flink tegen bouw overdekte uitloop

14-08-2019
Een leghennenhouder uit Made (NB), die een overdekte uitloop wil bouwen aan zijn stal om over te kunnen schakelen naar het één ster van het Beter Leven keurmerk, stuit op flink verzet van de buren.

Dit bleek afgelopen dinsdag 13 augustus bij de Raad van State. Omwonenden van het familiebedrijf voerden daar een rechtszaak tegen het bestemmingsplan Buitengebied Veegplan van de gemeenteraad van Drimmelen.

Die gaf goedkeuring aan het plan van een leghennenhouder in Made om een overdekte uitloop te maken aan zijn stal. Daarmee kunnen zijn eieren één ster van het Beter Leven keurmerk krijgen. „Als wij verder willen met ons bedrijf dan moéten we dit doen”, zei de pluimveehouder tegen de Raad van State. De gemeente Drimmelen legde in het bestemmingsplan vast dat de boer een overkapping met een geperforeerde damwand of iets dergelijks mag bouwen aan zijn stal. Om één ster te krijgen, moet een kwart van de staloppervlakte buiten de stal zijn en moeten de kippen korrels kunnen oppikken van de grond.

Fijnstof

De bewoners van een nabijgelegen woning zeggen dat de overdekte uitloop zestien keer meer fijnstof in de lucht brengt en dat zien ze vanwege hun gezondheid niet zitten. Ze zijn verder bang voor overlast van stank en het gekakel van duizenden kippen. Zo vlakbij de vogelrijke Biesbosch zou een pluimveebedrijf met uitloop ook een risico vormen voor de verspreiding van het vogelgriepvirus, menen ze.

De verhouding tussen de kippenboer en het omwonende stel is inmiddels danig bekoeld. Volgens de pluimveehouder en zijn vrouw heeft het stel in het dorp Made geflyerd tegen de bouw van de overdekte uitloop. Het protesterende stel liet de Raad van State voor aanvang van de zitting weten niet naar Den Haag te zullen komen. De reden hierover is dat er allerlei lelijke dingen gezegd zouden zijn en daardoor wilden ze niet meer met het kippenhouderechtpaar aan één tafel zitten. De uitspraak van de Raad van State over het bestemmingsplan volgt over circa zes weken. Lees het complete artikel op de regionale agrarische nieuwswebsite www.stal-en-akker.nl.

Tekst:

 
 

Inloggen op de ledenportal