Boerderij: Nieuwe ronde van start in Beter Leven-Freilandstal

15-08-2019
B.J. Bots heeft in Wedde (Gr.) een akkerbouw- en pluimveebedrijf. Vorige maand kwamen er nieuwe kippen in de aangepaste Freilandstal, die nu voldoet aan de eisen van het Beter Leven-keurmerk (2 sterren).

De leghennenstal van B.J. Bots in het Groningse Wedde heeft binnen 2 maanden tijd een ware metamorfose ondergaan. De traditionele beun met dubbele rij legnesten maakte plaats voor 3 rijen van het nieuwe Comforft 2.0-volièresysteem van Jansen Poultry Equipment. De bestaande muur tussen de stal en de Wintergarten werd vervangen door een nieuwe sandwichpanelenwand. Daarmee voldoet de stal aan de eisen van het Beter Leven-keurmerk (2 sterren). “De nieuwe wand met uitloopschuiven staat meer naar binnen toe. De vloeroppervlakte van de Wintergarten moet namelijk 50% van de totale stal bedragen”, legt B.J. Bots uit.

 

Schaalsprong naar 24.000 dieren

De aanpassingen aan de stal gaan gepaard met een schaalsprong. De pluimveehouder hield voorheen 16.800 hennen en is nu met zo’n 24.000 dieren aan een nieuwe ronde begonnen. “Het is een flinke uitbreiding. Maar als je vooruit wilt, moet je ondernemen. Met de keuze voor Beter Leven 2 sterren zetten we een mooie stap richting de toekomst”, zegt Bots.

Nieuwe eierbanden hoger

De hennen van het ras Lohmann Brown zijn geleverd door Broederij Ter Heerdt. De eieren gaan straks naar Interovo. De eieren gaan via een nieuw transportsysteem naar het eierlokaal en worden daar ingepakt met een Staalkat-inpakmachine. Bots: “In de beunstal kwamen de eieren op heuphoogte de stal uit. De nieuwe eierbanden liggen hoger.”

Uitloop van 9 hectare

De stal heeft 1 Wintergarten. De kippen kunnen via beide stalzijdes naar buiten. De totale uitloop is ruim 9 hectare. In totaal hoort er 33 hectare bij het bedrijf. Het bouwplan bestaat uit zetmeelaardappelen, suikerbieten en graan.

Het was een snelle operatie. We zijn in mei begonnen, op 28 juni hadden we een open dag en op 10 juli zaten de kippen erin

Snelle verbouwing

De verbouwing van de stal is in korte tijd gerealiseerd om de duur van de leegstand zoveel mogelijk te beperken. “Het was een snelle operatie. We zijn in mei begonnen, op 28 juni hadden we een open dag en op 10 juli zaten de kippen erin”, vertelt Bots, die voer betrekt van De Valk Wekerom. De pluimveehouder kijkt terug op een geslaagde open dag, waar naar schatting zo’n 150 mensen op afkwamen.

Grote overgang

De overgang van een traditionele beunstal naar een modern volièresysteem is groot, zo erkent Bots. “Het is wezenlijk anders. We moeten wennen aan de computerinstellingen en het klimaatsysteem en opnieuw leren ventileren. Gelukkig worden we daarbij goed begeleid.”

 
 
 

Inloggen op de ledenportal