Pluimveeweb: Brand pluimveestal Nijkerk; duizenden kippen omgekomen

22-08-2019
Bij een brand in een pluimveestal aan de Bunschoterweg in Nijkerk (GD) zijn duizenden kippen omgekomen. De brandweer werd donderdag rond 03.00 uur gealarmeerd. Dat zegt Allard Schimmel, woordvoerder hulpdiensten Gelderland-Midden.

Voor de brand werden meerdere tankwagens opgeroepen. „Vooral het eerste uur was spannend”, aldus Schimmel. „Maar de brandweer heeft kunnen voorkomen dat de brand oversloeg naar andere schuren op het terrein. Een naastgelegen schuur waarin eieren worden gesorteerd heeft wel waterschade opgelopen.” De oorzaak van de brand is volgens Schimmel niet bekend.

In diverse media wordt geschreven dat er 16.000 kippen bij de brand zijn omgekomen. Schimmel: „Dat klinkt als een aannemelijk aantal maar over het exacte aantal doen wij geen uitspraken. Wij houden het erop dat er duizenden kippen zijn omgekomen.”

Rond half 6 had de brandweer de brand onder controle. Bij de brand is geen asbest vrijgekomen. Wel werden er in de provincies Utrecht en Flevoland (in de omgeving van de Eemhof) kleine roetdeeltjes aangetroffen als gevolg van de brand. Afspoelen met water is volgens brandweer Gelderland-Midden voldoende.

 
Tekst: Renske Luimes
 
 

Inloggen op de ledenportal