Pluimveeweb: Britse supermarktketen legt kleine eieren in schap

21-08-2019
De Britse supermarktketen Waitrose verkoopt sinds vorige week kleinere eieren van jonge hennen. Daardoor hoeven er minder kleine eieren de industrie in. Vier kleine eieren kosten 1,99 pond, zo’n 2,18 euro.

In Nederland liggen er al tijden kleine eieren in de supermarktschappen maar in Groot-Brittannië is dit nieuw. Waitrose presenteert de kleine eieren als een belangrijke maatregel tegen voedselverspilling, schrijft Foodlog.

De eerste eieren van leghennen zijn te klein volgens de maatstaven van Britse supermarkten. In Groot-Brittannië was er geen markt voor, op wat nichemarkten na bij restaurants, banketbakkerijen of als seizoensproduct. Daardoor kwam zo’n 10 procent van de jaarlijkse Britse eierproductie niet in de supermarktschappen te liggen. Waitrose maakt daar dus nu deels een einde aan.

Verschillende chefs, onder wie Jamie Oliver, probeerden in het (al dan niet recente) verleden het Britse publiek ervan te overtuigen dat kleine eieren met hun mooie ronde dooier en verfijnde smaak een 'premium product' zijn en geen bijproduct. Tot nu toe tevergeefs, al lijkt de prijsstelling van Waitrose wel de goede kant op te gaan. „Een onderscheidend ei, en ook nog eens vooral voor gebak een droomproduct," zegt Zoe Simons, Development Chef bij Waitrose.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal