Pluimveeweb: Vraag naar XL en bruine L eieren enorm goed in Duitsland

23-08-2019
De vraag naar eieren in de gewichtsklasse XL en bruine eieren in de gewichtsklasse L is buitengewoon goed in Duitsland. Enigszins verrassend is dat de prijzen van eieren in de gewichtsklassen M en S, die in overvloed verkrijgbaar zijn, ook stabiel blijven. De vraag naar biologische en vrije uitloop eieren is veel groter dan het aanbod, vergelijkbaar met de weken voor Pasen en kerst.

Dat schrijft de Deutschen Eier Union vrijdag 23 augustus op haar website www.deu-eier.de (DEU) in haar wekelijkse eiermarktbericht. De afzet van alle soorten is buitengewoon goed. Dat concludeert DEU die ook voor de komende weken zeer positief is over de eiermarkt. Deze week zijn eieren nog schaarser dan vorige week waardoor de prijzen verder stijgen.

Eieren afkomstig uit Duitsland zijn allemaal uitverkocht. Deze eieren hebben bij Duitse consumenten een streepje voor op Nederlandse eieren.

Eiverwerkers

De eiproductenindustrie koopt voornamelijk voor de huidige behoeften. Eiverwerkers hebben wel interesse om meer eieren te kopen, maar meestal niet voor de prijswensen van de verkoper. Wie eieren nodig heeft, koopt ze tegen de huidige dagprijzen en wie voldoende voorraad heeft, wacht af.
Bij het huidige prijsniveau een begrijpelijke aanpak, vindt DEU.

De verdere ontwikkeling blijft spannend, volgens DEU. Zullen er in de komende maanden genoeg eieren overblijven voor verwerking? Dit blijft zoals altijd een belangrijke markt naast de consument. Al is nu nauwelijks te voorspellen of het aanbod eieren voor de industrie de komende maanden voldoende is, stelt DEU.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal