Pluimveeweb: Brand treft pluimveestal Bert van Ramshorst: 'Vorig jaar nog elektrakeuring gehad'

23-08-2019
Leghennenhouder Bert van Ramshorst uit Nijkerk (GD) vermoedt dat een elektrische storing de oorzaak is van de brand in zijn leghennenstal donderdagmorgen 22 augustus. „Ik kreeg om 3.00 uur ’s nachts alarm. Toen ik ging kijken, zag ik flinke rookontwikkeling en een rode gloed aan de achterzijde boven en naast de stal. De ventilator in de achterwand lag er al helemaal uit. Ik vermoed dat de brand daar is begonnen, maar volgens de brandweer kan de brand ook verder voor in de stal ontstaan zijn.” Vorig jaar september was er nog een elektrakeuring op zijn bedrijf. „De elektra zag er keurig uit. Nergens hingen draden los of was er een mankement. De brandweer bevestigt ook dat de elektra er pico bello uit zag.”

Meteen na ontdekken van de brand belde Van Ramshorst 112. De brandweer kon de stal niet meer redden. Alle 16.000 hennen kwamen om. „Gelukkig voorkwam de brandweer dat het vuur oversloeg naar de naastgelegen stal.”

„Misschien is de V-snaar van de ventilator kapot geknapt, of is er een schoep vast gaan zitten waardoor de motor te warm werd en er brand is ontstaan”, gist Van Ramshorst naar de mogelijke oorzaak. „Door de hitte die vrijkwam bij de brand, kan de brandweer de oorzaak niet achterhalen.”

Van Ramshorst is aangeslagen, maar uren na de brand ook nuchter. „We hebben al zoveel meegemaakt. In 2003 zijn vier stallen van ons geruimd omdat er hoogpathogene vogelgriep werd vastgesteld. En is 2017 moesten we een stal ruimen vanwege fipronil.” De pluimveehouder houdt samen met drie broers en zijn zoon op twee locaties in totaal 70.000 leghennen, die eieren voor de vaccinindustrie leggen.

Vanavond weg gaan

„De hennen in beide stallen op mijn thuislocatie waren 68 weken oud en zouden vanavond weg gaan. Dat maakt het extra cru.” Hennen die eieren voor de vaccinindustrie leggen, worden eerder geslacht dan hennen die consumptie-eieren produceren. De eieren mogen niet te oud zijn om de werking van de vaccins te waarborgen.

In oktober zou Ramshorst nieuwe hennen ontvangen in de afgebrande stal. „De brand is vreselijk. We hopen nu snel te kunnen beginnen met slopen en bouw van een nieuwe stal.” Zijn zoon wil het bedrijf in de toekomst overnemen. Dat is één van de redenen waarom Van Ramshorst graag nieuw wil bouwen.

Media-aandacht

Donderdag 22 augustus, de dag van de brand werd de leghennenhouder bedolven onder de media-aandacht. „Ik heb bij de NOS voor de camera één keer kort mijn verhaal gedaan. Ik heb ze gezegd dat ik niet meer opnames wil maken. Daar heb ik geen zin in.”

De pluimveehouder hoopt dat de oorzaak van de brand zo snel mogelijk duidelijk wordt. Nu wil hij het liefst zo gauw mogelijk de draad weer op pakken. „Eerst moeten we slopen. En daarna hopen we zo snel mogelijk een vergunning rond te hebben voor nieuwbouw.”

Nieuw bouwen

Hij hoopt dat volgend jaar oktober de eerste hennen de nieuwe stal bevolken. „Een reguliere leghennenhouder kan opzetten wanneer het hem of haar past. Maar wij hebben een contract met onze afnemer dat we altijd in oktober nieuwe hennen opzetten. We willen echt geen twee jaar wachten totdat we de nieuwe stal in gebruik nemen.”

Bij de brand kwam geen asbest vrij. „Vorig jaar september hebben we het asbest dak eraf laten halen en nieuwe asbestvrije golfplaten op het dak laten leggen.” De stal was dus amper een jaar geleden opgeknapt.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal