Boerderij: ‘Kip is hip, maar eieren nog ondergewaardeerd’

04-10-2019
“Een ei bij het ontbijt heeft een goed imago, maar een ei bij het diner is een beetje een goedkope keuze”. Dat was een de uitspraken van Femke Mosch, Strategische food conceptor bij en partner in Vision on Food, aan het begin van haar presentatie donderdag tijdens de Pluimveerelatiedag van het vakblad Pluimveehouderij en de pluimveebranchevereniging NOP.

Mosch ging in op enkele consumententrends ten aanzien van kip en vooral eieren. Bij kip signaleert ze dat de consument kippenbouten beschouwt als een restproduct, terwijl de kippendijen, het bovenstuk van kippenbouten, als culinair (duur) vlees worden gezien. Met haar uitspraak “Kip is hip” gaf ze aan dat het met de consumptie en waardering van kippenvlees wel goed zit. Bij eieren is er nog wel wat te winnen. Want hoewel eieren bij het ontbijt veelal worden gezien als pure luxe, wordt een eitje bij het avondeten beschouwd als een goedkope keuze. “Een dagje slecht bij kas.”

Food Innovation consult Femke Mosch signaleert een een ontwikkeling naar 'reducetarianism' als alternatief voor veganisme, dat uitgaat van het reduceren in plaats van elimineren van vlees.

Ontwikkeling naar ‘reducetarianism’

Mosch vertelde over de visie waarbij eten wordt gezien als een metafoor om jezelf én de wereld te verbeteren: verbeter de wereld met vork en mes. En wees op de verschuiving van Ego naar Eco. Ego staat voor exclusief denken, waarbij alles om jezelf als persoon draait. Eco staat voor inclusief denken, waarbij mensen onderdeel zijn van een systeem. Veganisme is een vorm van exclusief-ego-denken, want de veganist haalt dieren uit het systeem. Daartegenover staat het zogenoemde Plantbased, een vorm van inclusief-eco-denken, dat ervan uitgaat dat in een gezonde duurzame wereld elk organisme zijn plaatst heeft. Mosch signaleerde een ontwikkeling naar ‘reducetarianism’, een alternatief voor veganisme, dat uitgaat van het reduceren in plaats van het elimineren van vlees.

‘Ei als nieuwe held op je bord’

Het Amerikaans productschap voor eieren snapt deze trend naar overwegend plantaardige gerechten die vlees of niet-veganistische opties kunnen bevatten en speelt er op in met allerlei gerechten waarin eieren een belangrijke rol spelen. Onder de noemer ‘Meet the incedible dinner egg’. Mosch noemde dit ‘het ei als nieuwe held op je bord’. Zij verwees naar de etnische keukens om inspiratie op te doen voor een grotere rol van het ei in dinergerechten. En sloot haar presentatie af met het advies: “Ga op customer’s journey, van schap tot bord, en ontdek met elkaar het échte ei.”

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal