Pluimveeweb: ACM doet invallen bij handelaren in voedsel wegens prijsafspraken

18-11-2019
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft invallen gedaan bij verschillende grote handelaren in de agrarische sector. De ACM vermoedt dat zij verboden afspraken hebben gemaakt over de inkoopprijs die zij aan boeren betalen. Welke bedrijven zijn binnengevallen, is op dit moment nog niet duidelijk.

Afspraken tussen inkopers over de prijs die zij betalen aan producenten (boeren en tuinders) zijn niet toegestaan. De ACM vermoedt dat de handelaren de inkoopprijs met elkaar hebben afgestemd. Dit soort gedrag kan leiden tot benadeling van boeren, doordat zij een lagere prijs krijgen voor hun producten.

De ACM onderzoekt de komende tijd of de Mededingingswet inderdaad is overtreden. De ACM kan tot de conclusie komen dat de wet niet overtreden is. Dan stopt het onderzoek. Als de ACM wel een overtreding vindt, kan dat leiden tot een sanctie.

Meer onderzoeken

Naast dit specifieke onderzoek naar verboden prijsafspraken, onderzoekt de ACM meerdere signalen over andere mogelijke overtredingen van de Mededingingswet in de agrarische sector. Ook doet zij momenteel een studie naar de opbouw van prijzen in de agrarische sector.

De weg die ons voedsel aflegt van boer tot bord kent vele schakels. De monitor laat straks voor een aantal producten per schakel zien, welke prijs ondernemingen betaalden voor inkoop van een product en wat hun verkoopprijs is. Minister Carola Schouten gaf in juli van dit jaar opdracht voor zo'n onderzoek.

Ook gaat de monitor de verschillen in prijsopbouw beschrijven tussen een aantal regulier geteelde producten en duurzame varianten daarvan. In eerste instantie legt de ACM zes agrarische producten onder de loep: uien, witte kool/zuurkool, tomaten, peren, melk en varkensvlees. Volgens de ACM een dwarsdoorsnede van agrarische producten die in Nederland worden geproduceerd en geconsumeerd. Behalve naar de prijsvorming bekijkt de monitor ook de ontwikkelingen op de agrarische markten. Wageningen Economic Research gaat voor de ACM de data verzamelen. De monitor wordt ten minste twee jaar uitgevoerd. Halverwege 2020 publiceert de ACM de eerste rapportage.

Weet u bij welke bedrijven de invallen zijn gedaan? Tip de redactie hier

 
Tekst: Caroline van der Plas
 
 

Inloggen op de ledenportal