Pluimveeweb: Japanse eieren en kippenvlees mogen naar EU

23-11-2019
Japan mag vanaf nu ook eieren, eiproducten en kippenvlees exporteren naar de EU. De Europese Unie heeft de verordening, die de import en doorvoer van Japanse pluimveeproducten mogelijk maken, deze week aangepast.

Japan wilde al eerder exporteren naar de EU, maar vanwege een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep H5N6 in 2018 in dat land, stond de EU tot nu toe geen import van Japanse eieren en kippenvlees toe. Inmiddels is het laatst bekende geval van H5N6 meer dan een jaar geleden. De Europese Commissie heeft in Japan recent een audit uitgevoerd en heeft haar goedkeuring gegeven.

Europeanen hoeven overigens nog geen stortvloed aan Japanse pluimveeproducten te verwachten. De pluimveesector in Japan is immers relatief klein en het land importeert veel kippenvlees en eieren uit andere landen.

Kippenvlees en eieren

Wel groeit de sector gestaag. Het land telt nu ruim 138 miljoen vleeskuikens. Volgend jaar wordt daaruit een productie van 1.735 ton kippenvlees verwacht. Vanwege die oplopende productie importeert Japan steeds minder kippenvlees uit landen als Brazilië, Thailand en China. De import van kippenvlees bedroeg in het eerste half jaar van 2019 ruim 505.000 ton. In dezelfde periode in 2018 was dat 518.000 ton.

De eiersector in Japan telt ongeveer 134 miljoen leghennen met een jaarlijkse eierproductie van 2.562 ton eieren. De meeste eieren die in Japan worden geproduceerd komen uit legbatterijen.

 
Tekst: Caroline van der Plas
 
 

Inloggen op de ledenportal