Pluimveeweb: Extra geld voor schade door vogelgriep

23-12-2019
De Vlaamse regering trekt extra geld uit voor de landbouwers die eerder dit jaar werden getroffen door een uitbraak van het vogelgriepvirus. Het budget is opgetrokken tot 4,2 miljoen euro wat goed is voor 30 procent van de schade.

Dat antwoordde minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement op een vraag van Tom Ongena (Open Vld).

In het voorjaar zijn een 80-tal bedrijven in Vlaanderen getroffen door een besmetting met het vogelgriepvirus van het type H3.

Verplichte ruiming
In de zomer van 2019 besliste de federale overheid dat besmette bedrijven verplicht moesten ruimen en dat ze daarvoor op een tussenkomst van de federale overheid konden rekenen. Heel wat bedrijven hebben echter vrijwillig geruimd, om verdere verspreiding tegen te gaan, en zij kunnen rekenen op een tussenkomst van Vlaanderen. Het gaat in totaal om 55 vrijwillig geruimde bedrijven, samen goed voor 2,6 miljoen dierplaatsen. „De concrete vergoeding wordt door de administratie berekend en het is de bedoeling om die zo snel mogelijk uit te betalen, uiterlijk tegen begin 2020”, aldus Crevits.

Dertig procent schade vergoed
De Vlaamse regering voorzag eerder al 2,5 miljoen euro, waarmee zowat 15 procent van de schade kon worden vergoed. Dat vond de sector te weinig, dus nu wordt het budget opgetrokken tot 4,2 miljoen euro, waarmee zowat 30 procent van de schade zou kunnen worden vergoed. De middelen moeten pluimveehouders helpen om hun stallen te 'herbevolken'.

„De Vlaamse regering geeft een antwoord op het terechte gevoel van onrechtvaardigheid dat leefde. Bedrijven die proactief handelden en zo de ziekte hebben ingetoomd, zouden geen steun krijgen," zegt Tom Ongena.

Extra ondersteuning
Minister Crevits gaf in haar antwoord ook nog mee dat ze een gesprek heeft gehad met federaal minister van Landbouw Denis Ducarme. „Hij bekijkt of de pluimveehouders een jaar kunnen vrijgesteld worden van een bijdrage aan het Sanitair Fonds. En ten tweede onderzoekt hij de mogelijkheid om die de-minimissteun, een extra steunmaatregel, aan de getroffen bedrijven te verlenen om de sector financieel een duwtje in de rug te geven,” zegt Crevits.

De minister bekijkt bovendien op Europees vlak hoe zulke situaties in de toekomst vermeden kunnen worden. Omdat de vogelgriep als laag pathogeen werd aangemerkt, kunnen getroffen bedrijven niet vergoed worden vanuit het Sanitair Fonds. „Dan kom je in een situatie terecht waarbij mensen tussen twee stoelen vallen”, merkt Crevits op.

 
Tekst: Monique van Loon
 
 

Inloggen op de ledenportal