Pluimveeweb: Hoogpathogene vogelgriep op kalkoenbedrijven in Polen

02-01-2020
Op drie kalkoenenbedrijven in Lublin in het oosten van Polen is hoogpathogene H5N8 vogelgriep vastgesteld.

Dit maakte pluimveekoepelorganisatie Avined donderdagmiddag 2 januari bekend. Volgens Poolse media zou de uitbraak tot 40.000 dieren kunnen treffen. Bij de wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) is melding gemaakt van één uitbraak. Deze werd op 31 december vastgesteld en betrof een bedrijf met 12.000 kalkoenen. Het bedrijf is geruimd. Na een verdenking volgde onderzoek en daarbij werd het virus in 5 dode dieren aangetoond.

Volgens Poolse berichtgeving bevinden zich in het drie kilometer gebied rondom het eerste besmette bedrijf drie andere pluimveebedrijven met gezamenlijk 350.000 dieren.

LPAI in het Verenigd Koninkrijk

Op 10 december 2019 is in het Verenigd Koninkrijk een geval van laagpathogene H5N3 vogelgriep aangetroffen op een pluimveebedrijf. Op 27 december heeft het Verenigd Koninkrijk gemeld dat er geen verdere uitbraken zijn geweest.

Hygiënemaatregelen blijven van belang

Hoewel het de afgelopen periode rustig is geweest met hoogpathogene vogelgriepuitbraken in onze regio, spreekt het volgens Avined voor zich dat het uitvoeren van de juiste hygiënemaatregelen van groot belang is om het risico op insleep of versleping van vogelgriep te minimaliseren.

 
Tekst: Tom Schotman
 
 

Inloggen op de ledenportal