Boerderij: Vogelgriep in Polen mogelijk verspreid

03-01-2020
De uitbraak van hoogpathogene vogelgriep (HPAI) in het oosten van Polen, heeft zich mogelijk verspreid naar het westen van dat land.

Dit meldt pluimveebrancheorganisatie Avined op basis van niet bevestigde berichten. Het ministerie van LNV heeft inmiddels een tweede reiniging en ontsmetting verplicht gesteld bij pluimveewagens die ongeladen terugkeren uit Polen, meldt Avined.

Transport levend pluimvee vanuit Polen

Ondanks dat het om niet officieel bevestigde berichten gaat, wijst Avined op de risico’s van introductie van HPAI in Nederland. Want er worden eieren, bestemd voor verdere verwerking, vanuit Polen naar Nederland getransporteerd. Voor zover bekend vindt er slechts incidenteel transport van levend pluimvee vanuit Polen naar Nederland plaats. Wel zijn er geregeld transporten van (slacht)pluimvee van Nederland naar Polen.

Avined roept de pluimveesector op om zorgvuldig te zijn in de contacten met Polen en scherp te zijn op de hygiënemaatregelen, waaronder het zorgvuldig reinigen en ontsmetten van uit Polen terugkerende transportwagens.

Eiertrays

Ook dienen eiertrays gereinigd en ontsmet te worden. Kartonnen trays mogen slechts eenmalig worden gebruikt, omdat eiertrays een besmettingsrisico vormen.

Ook adviseert Avined pluimveehouders de biosecurity op hun bedrijf goed in de gaten te houden.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal