Pluimveeweb: Aanstichters fipronilaffaire deze maand voor rechter

08-01-2020
De drie hoofdrolspelers in de fipronilaffaire veroorzaakten twee jaar geleden de grootste crisis in de pluimveesector. Deze maand beslist de rechter of de aanstichters aansprakelijk zijn.

De Nederlandse rechter beslist in januari of de twee mannen van Chickfriend aansprakelijk kunnen worden gesteld. Of er strafrechterlijke vervolging komt, is nog onduidelijk.

De Belgische onderzoeksrechter komt binnenkort met een besluit over een eventuele rechtszaak.

Niet veel te halen
Als de rechter de staat of Chickfriend aansprakelijk stelt, volgt een nieuwe procedure om de hoogte van de schade te bepalen. Een van de advocaten die de ruim 120 pluimveehouders bijstaat, verwacht niet dat er bij Chickfriend veel te halen is. De schade zou dan van een verzekeraar moeten komen. De pluimveehouders hopen dat de staat aansprakelijk kan worden gesteld.

Zoektocht naar verdachten
Twee journalisten blikken terug op de affaire en gingen op zoek naar Mathijs IJ, Martin van de B. en de Belgische leverancier Patrick R.

Alleen de Belg R. wil zijn verhaal kwijt en reageert emotioneel dat hij alles kwijt is en de sector juist wilde helpen.

Het artikel stond 4 januari in de weekendbijlage 'Achtergronden bij het nieuws' van De Stentor en Gelderlander. Lees hier het volledige artikel.

 
Tekst: Monique van Loon
 
 

Inloggen op de ledenportal