Pluimveeweb: Nieuwe actie Agractie in teken van eerlijke prijs voor boer

14-01-2020
Agractie Nederland streeft ernaar om binnen nu en acht weken een nieuwe actiedag te organiseren. Het doel van de actie is om consumenten bewust te maken van wat Nederlandse boeren gemiddeld voor hun producten krijgen. Agractie vindt dat boeren geen eerlijke prijs krijgen voor hun producten.

Tijdens de actie worden op zo’n veertig verschillende locaties in het land onbewerkte producten van Nederlandse bodem aangeboden aan consumenten. ‘Veel Nederlandse producten in de Nederlandse supermarkten worden verkocht tegen een prijs die absoluut niet in verhouding staat tot de prijs de die Nederlandse boer hiervoor krijgt’, vindt Agractie. Volgens Agractie weten veel burgers en consumenten dit niet. ‘Wij vinden het belangrijk dat zij dit wél weten en willen de druk opvoeren bij zowel de supermarkten als de overheid om hier iets aan te veranderen’, aldus Agractie.

Symbolisch bedrag

Tijdens de actiedag wil Agractie op zo’n veertig verschillende locaties in het land producten uit de Nederlandse agrarische sector aanbieden. Agractie zoekt hiervoor locaties die drukbezocht worden, te denken aan winkelcentra en bij supermarkten waar consumenten hun wekelijkse boodschappen doen. Het is de bedoeling dat de verkooplocaties worden aangekleed met trekkers en spandoeken.

‘De producten worden voor het (bijna symbolische) bedrag van de gemiddelde opbrengst voor de boer verkocht’, aldus Agractie. Dit om aan de consument te laten ‘zien en voelen’ wat Nederlandse boeren over het algemeen voor hun producten krijgen. Agractie wil tijdens de actiedag consumenten ook informeren over de producten die worden verkocht.

Opslagruimte

Agractie zoekt nog boeren en boerinnen die de coördinatie van één verkooppunt op zich willen nemen en willen helpen met de verkoop van producten. Ook worden er boeren en boerinnen gezocht die een bijdrage willen leveren aan de te verkopen producten. Voorbeelden van deze producten zijn aardappelen, uien, eieren, groenten, fruit en eventueel melkproducten. Tot slot is Agractie nog op zoek naar opslagruimte en distributiepunten in de buurt van de verkooplocaties.

Agractie Nederland organiseerde vorig jaar de Boer & Burger Brunch op de Dam in Amsterdam.
 
Tekst: Renske Luimes
 
 

Inloggen op de ledenportal