NieuweOogst: Vogelgriep Polen verspreidt zich snel

22-01-2020

De vogelgriepvariant H5N8 lijkt zich snel verder te verspreiden in Polen. Nadat in de eerste week van januari de teller op acht bedrijven stond, zijn er zes nieuwe bedrijven bijgekomen, op minder dan 100 kilometer van de Duitse grens. Daar is onlangs een dode kolgans met dit virus aangetroffen.

Dat meldt de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE). Vier gevallen liggen in het district Wielkopolskie, op 160 kilometer ten oosten van Berlijn. Hierbij ging het onder meer om een pluimveebedrijf met ruim 6.600 dieren, waarvan er 2.300 als gevolg van de ziekte het loodje legden. De overige dieren zijn afgemaakt.

Hier in de buurt is ook een bedrijf met 66.000 dieren getroffen en geruimd. Datzelfde geldt voor twee bedrijven met respectievelijk 5.600 en 19.500 dieren.

Een vijfde getroffen bedrijf ligt in Mysliborz, enkele honderden kilometers noordelijker dan Wielskopolskie. Dit bedrijf had ruim 22.000 dieren. De zesde uitbraak was in Chojnów, een kleine 180 kilometer ten oosten van Dresden. Hierbij gaat het om een bedrijf met 550 dieren.

Ruim 91.000 dieren geruimd
Op deze zes bedrijven liepen in totaal ruim 91.000 dieren. Daarvan stierf 4,8 procent aan de ziekte zelf, de rest is geruimd. In totaal komt het aantal getroffen bedrijven in Polen nu op 16.

H5N8 is een hoogpathogeen vogelgriepvirus. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft eerder al een tweede reiniging en ontsmetting verplicht gesteld voor pluimveewagens die ongeladen terugkomen uit Polen.

Vandaag kijkt het ministerie naar een mogelijke ophokplicht voor Nederland.

 
 

Inloggen op de ledenportal